Advertisement
МНЕНИЯ

ПРАВО НА ОТГОВОР

На площ от 6200 кв. м. Общината възнамерява да изгради пет нови гробни полета в кв.Райково, които ще съдържат около 840 нови гробни места

Уважаеми господин Маринов,

По повод публикуваната статия в електронното издание на в.“Отзвук“ от 16  март, т. г., със заглавие: „3.5 млн. лева иска да похарчи кметът Мелемов за подпорна стена на гробището в Райково“ и публикацията в печатното издание на вестника със заглавие: „Смолянчани вече погребват близките си край пътя заради 10 години безхаберие“, бр.11 от 15 март т.г., се възползвам от Правото си на отговор.

Творчеството Ви като кандидат за народен представител неимоверно се засилва по време на избори. Радвам се, че ежедневната работа на община Смолян успява до голяма степен да запълни съдържанието в издаваната от Вас  медия. Позволявам си само да напомня, че в момента тече кампания за избор на народни представители, а не за кмет.

По цитирания проект за гробището в кв. Райково представям  данни, факти и информация, измислена не от мен, а от инженери, архитекти и специалисти. На площ от около 6200 кв.м., Общината възнамерява да изгради 5 нови гробни полета, които ще съдържат около 840 нови гробни места. В град Смолян за 2021 г.  и 2022 г.  са извършени средно около 165 погребения в нови гробове. Останалите са в съществуващи. В голямата си част тези места са на гробището в кв. Беклийца. Това означава, че ако приемем една трета от погребенията в бъдеще да са в кв. Райково, то полетата трябва да са достатъчни за около 15 години. Радвам се, че чрез Вашата медия показваме на хората колко адекватно работи Общината по наболелите за града проблеми.

В проекта се предвиждат приблизително 415 метра подпорни стени, вертикална планировка, както и 125 метра алея и пътен обход. Теренът е пресечен, сложен и с големи наклони. Ако Вие  имате претенции и инженерна експертиза  повече от проектантския екип, с каквато аз не разполагам е добре да се обърнете към съответните съсловни организации, за да ги консултирате. Изграждането на чисто нов гробищен парк е свързано с тежки процедури, а и във времето хората предпочитат да ползват съществуващите гробищни парка в различните квартали на града. Какво по-логично нещо от това да се търсят възможности за техните разширения, чрез което да се задоволи тази първостепенна нужда на смолянчани.

По отношението на финансирането,  информирам обществеността, че както за този, така и за други приоритетни обекти сме търсили и продължаваме да търсим финансиране от държавата.

Относно твърдението, че „Смолянчани вече погребват близките си край пътя…  “   е коректно да се допълни  „в рамките на гробищния парк“, в което не виждам нищо нередно. Предстои цитираното място да бъде оградено, както и да започне погребване в допълнително осигурените за целта имоти в кв. Беклийца.

П.П. По темата „Топъл обяд“

В духа на уважение към институциите и съответната компетентност на всяка една от тях,  информирам гражданите на Смолян, че детайлната проверка на БАБХ /грамаж, порции, изисквания към кухнята, интервю с потребители и др./ касаеща  проекта „Топъл обяд“ показва, че услугата се осъществява нормално и в рамките на изискванията.

Николай Мелемов
кмет на община Смолян

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!