Местна властНОВИНИ

Прагът за образуване на кметство да стане 100 души, искат кметове на села

Националното сдружение на кметове на кметства в Република България (НСККРБ) изпраща писмо до всички политически партии и коалиции с въпрос биха ли подкрепили законови промени, чрез които прагът за образуване на кметство да се променени от 350  на 100 души по постоянен адрес. Решението да бъде изпратено писмо до политическите лидери бе взето на заседание на УС на НСККРБ, което се проведе в село Момчиловци. Два месеца преди парламентарните избори кметовете на кметства изразиха категоричното си несъгласие с увеличаването на прага и се наеха да продължат анкетирането на жителите в селата с въпроси, касаещи промените в изборния кодекс през 2016 г. До момента в проучването са включени 1500 души, като повечето отговори са в подкрепа на настоящите искания на сдружението.

„С това не се укрепва демократичния политически процес. Напротив – ерозира се . Към времето на изготвяне на анализа през 2016 г., гражданите с пряко засегнати права бяха 270 000. При актуализиране на експертизата, в днешното време на растяща тенденция за завръщане към живота на село, особено след пандемичните ограничителни мерки, числото би станало 400 000. Ще настояваме отново за промяна на прага още в първия работен ден на новото 45-о Народно събрание“, категорични са кметовете.

„Спечелена наша битка са последните промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, вследствие на които Общинският съвет е длъжен да гласува финансова рамка за бюджета на всяко кметство, а кметовете и кметските наместници трябва да участват в комисиите за избор на изпълнител по ЗОП.  При отдаването под наем, под аренда, при ползването на дървесина и при разпореждането с имоти и вещи – общинска собственост, поне 30% от постъпленията ще се ползват от кметствата“, посочи председателят на НСККРБ Румен Стоянов.

Една от идеите, за които сдружението ще продължи да работи, е налагането на „Български етикет“ – марка, която ще обозначава продуктите, произведени изцяло с българска суровина. Кметовете за пореден път апелираха да бъде отчетен фактът, че всички те са на първа линия в борбата с COVID-19.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close