Advertisement
МНЕНИЯ

Потресени сме от внушенията и спекулациите на кмета на Девин Красимир Даскалов

До жителите на общините Девин, Борино и Доспат

Потресени сме от внушенията и спекулациите на кмета ни Красимир Даскалов, изнесени в интервю във в-к „Отзвук“, брой 47 от 25.06.2018 г., във връзка със създалото се напрежение, по повод обявения конкурс за нов изпълнителен директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД.

До сега не сме имали кмет, който да направи толкова черен пиар на общинската ни болница и нейното сегашно ръководство, даже и във времето, в което болницата беше принудена да преустанови дейността си, а нейни ръководители бяха дадени на прокуратурата.

Не знаем дали кметът ни си дава сметка, какво значи да ръководиш едно общинско лечебно заведение в ситуация на ограничена дейност, поради завишени нива на компетентност и изисквания по стандарти, на липса на кадри, на недофинансирани клинични пътеки и още куп проблеми, свързани със системата ни на здравеопазване, за която отдавна се говори, че не работи нито в интерес на пациентите, нито на лекарите и медицинския персонал?! Явно не! А и в нашия случай нещата са още по-тежки?!

Колко пъти трябва да Ви припомняме, г-н Кмете, че нашата болница е едни специфичен показателен случай за това, колко е трудно да отвориш неработеща години наред болница, да я оборудваш, да я напълниш с лекари и сестри и то в условия на стари задължения, запорирани сметки, искове от кредитори и доставчици и т.н.? Да добавим към това и амортизираната материално-техническа база, която води след себе си още куп излишни разходи. И всичко това, което е постигнато до момента от сегашното ръководство на болницата, да се твърди, че води към дъното е меко казано цинично!

Уважаеми съграждани,
Всички сте запознати с декларациите и отвореното писмо на лекарите и персонала на болницата, както и с мотивите, които бяха изтъкнати в подкрепа на г-жа Грозданова, като сегашен ръководител на лечебното заведение, както и какви са нейните заслуги за съществуването на болницата.

Проведен беше и митинг в нейна защита, на който бяха изнесени достоверни факти, доказуеми с документи.

Живеем в демократична, правова държава, в момента председателстваща Европейския съюз и смятаме, че открито изразената гражданска позиция по обществено значими проблеми е част от нашето ежедневие, което не би трябвало да се счита за незаконен акт, нередност или заплаха за властта – общинска или централна. Виждаме обаче, че не така е в община Девин.

Можем с лека ръка да подминем намеците за заплаха срещу тези, чиито имена кметът ни не цитира, но твърди, че лъжат и манипулират хората, и че тези хора трябвало да бъдат поставени на мястото им. Кои са тези хора и къде е тяхното място, не е ясно?!

Можем да подминем с лека ръка и епитетите, и квалификациите, с които кметът ни именува наши съграждани, защото това показва интелектуалното ниво и възпитание на даден човек!

Но няма как, като жители на община Девин, на които не им е безразлично каква ще е съдбата на болницата ни, с лека ръка да подминем спекулациите и манипулациите по въпроса с проекта на болницата, по въпроса със заплатите на персонала й, по въпроса с управлението на лечебното заведение.

„МБАЛ Девин“ отвори врати след тригодишно прекъсване на дейността през 2014 г. В началото се отвориха две отделения – вътрешно и детско, а на следващата 2015 година  заработиха и още две – хирургично и неврологично. Госпожа Грозданова само за три години успя да напълни сградата с лекари и сестри, да разкрие 5 (пет) отделения, да подобри материалната база, да спечели европейски проект и да създаде Медицински център към лечебното заведение, в който към момента работят 8 специализирани кабинета. Всичко това се случи на фона на натиск от страна на кредитори и доставчици, във връзка с останали стари задължения, включително и към ЕВН, ограничения в дейността на болницата и липса на достатъчно медицински кадри. А това, скъпи съграждани, нашият кмет нарича „управление на сегашното ръководство на болницата, което я води към дъното“!

Питаме – с какво точно и с колко средства за тези три години нашето общинското ръководство, особено в лицето на кмета, помогнаха на болницата?! Колко пари отделихте,  г-н Кмете, за общинската си болница за цели три години? Защо не казвате на хората тези цифри, а цитирате само старите задължения?

Питаме – по кои точно критерии, г-н Кмете, решихте, че болницата ни се води към дъното? След като всеки месец се предоставят подробни финансови отчети на болницата в общината, защо чакахте три години, за да обявите, че нещата не са на ред?! Как ще обясните заключенията, дадени в Годишния финансов одит на болницата, проверен и направен от независим финансов одитор, посочен и избран от общинския съвет на община Девин, за последните две години, че НЕ СА КОНСТАТИРАНИ НИКАКВИ ФИНАНСОВИ НАРУШЕНИЯ в лечебното заведение?!

Проблемите НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ са поставени още в началото на мандата Ви, г-н Даскалов, знаеше се и за останалите стари задължения, и за задълженията на НЗОК в размер на 200 000 лева, и за задълженията към ЕВН, и за нуждата от ремонт на детско отделение, и за проблема с отоплението на болницата, за да не се трупат нови огромни сметки за ток през зимата, знаеше се и за натиска от страна на кредиторите! И въпреки това, с какво за три години се помогна на общинската болница и нейното ръководство?! Поставян е въпросът за готварска печка – никаква реакция!

Болницата се наводнява при всеки по-обилен валеж – никакви мерки и помощ за решаване на проблема!

Не направихте абсолютно нищо за три години и за търсене на възможности за погасяване на остатъка от старите задължения, включително към ЕВН, които наследи г-жа Грозданова, а сега се опитвате да й приписвате и тях, като вина на нея!

Оставихте ръководството на болницата само да се справя с всеки настоящ проблем, а на всичко отгоре очаквахте и да погасява стари задължения! Няма с какво да се похвалите, Кмете!

Сигурно отново ще чуем как лимитът на лечебното заведение се е вдигнал от 36 000 лева на 112 000, сега и това било благодарение на Вас! Но ние още веднъж ще поясним на хората, че финансовите средства или т. нар. лимити на едно лечебно заведение, се формират спрямо неговата дейност от предходна година, и се отпускат пари само и единствено за реално извършвана от лекарите дейност, а НЕ колкото е казал кметът на общината! При работещи две отделения през 2014 г. лимитът на болницата е бил 36 000 лева, но при работещи вече четири отделения през следващата 2015 година, лимитът задължително следва да се повиши – със или без вашите протекции! А това реално се е случило в следствие на грижите и труда на ръководството на лечебното заведение и неговия персонал, който през тези три години усилено работи за увеличаване броя на отделенията, а не е заслуга на общинското ръководство!

Какъв по-силен пример за спекулации и манипулации можем да дадем от това, което се твърди за проекта на болницата, по който трябва да се закупи високо специализирана медицинска апаратура?! Едни изключително несправедливи твърдения на кмета ни, че проектът, който е дело на „МБАЛ – Девин“ и г-жа Грозданова, бил спечелен от общината!

Учудващ е фактът, как може така най-безочливо и безпардонно да твърдиш нещо, което е много лесно да бъде опровергано по документи?! Знаете ли дори заглавието на ПРОЕКТА, г-н Кмете?! И може ли да запознаете хората на общината, от кого точно е изготвен и с чий труд е създаден?! Не сте си направили дори труда да видите кои са бенефициентите по този проект – там никъде на пише, че е Община Девин. Не участва и Община Благоевград, както твърдите, а РЗОК – Благоевград!

Под № 6 е записано, че: „Партньор по проектът е „МБАЛ – Девин“ ЕАД, а не Община Девин!

ПРОЕКТЪТ по Трансгранично сътрудничество „Гърция – България 2014-2020“ е по покана на Гърция, изготвен, ръководен и спечелен е от ръководството на лечебното заведение и екип от специалисти, в които няма нито един представител на Община Девин!

Тук е мястото обаче да споменем факта, че със съдействието и разбирането на председателя на Общинския съвет – Руси Чаушев, беше изготвена докладна записка и беше взето решение от общинските съветници, с което се даде възможност болницата да кандидатства по този проект. Решението е част от комплекта с документи, тъй като става въпрос за общинска болница. Това обаче не означава, че проектът е спечелен от общината, г-н Кмете! И всеки, който желае, може да провери нашите твърдения, както на сайта на Община Девин, така и на сайта на МРРБ, и сайта на европейския проект!

Не е маловажен и фактът, поради който проектът в момента е в застой, поради задължения на болницата към НОИ! Не Община Девин ще усвоява парите по проекта, г-н Кмете, а лечебното заведение! Защото, ако проектът беше спечелен от общината, нямаше да имат значение публичните задължения на болницата, а тези на общината!

Твърдите, че ще теглите кредит, с който КРЕДИТ ще покриете задълженията на болницата към НОИ? Питаме Ви, как община Девин по законен начин ще плати задълженията на търговско дружество, каквото е „МБАЛ – Девин“ ЕАД, към НОИ за осигуровки на персонала? КАК ще стане това, г-н Кмете? И защо, ако това е възможно, не го направихте до сега, а чакахте…? Или мислехте, че  ръководството на болницата с магическа пръчка ще реши всичките проблеми сам-само, без подкрепата на общината с мизерните пари, които получава от касата?!

Защо ще теглите кредит, който КРЕДИТ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ, жителите на община Девин, а в същото време само приходите от няколко летни месеци от пещерата „Дяволско гърло“ са достатъчни да покрият задълженията на болницата?!

Питаме – ще имате ли куража да поискате за безвъзмездно стопанисване и управление пещерата „Дяволско гърло“ и приходите да остават в полза на жителите на общината за решаване на ред проблеми, така, както ви предлагат от Националното сдружение на общините в Република България, и така, като  поискаха хиляди жители на общината в подписка, с която трябваше да се проведе Референдум?!

Питаме – ще имате ли куража да си признаете, че умишлено или не оставихте ръководството на болницата да се гърчи три години, защото не е от „вашите“, само и само да хвърлите всички ваши неуспехи върху него?!

Примерът, който давате със задълженията за ток на болницата към ЕВН е достатъчно показателен за това, какво е отношението ви към решаване на проблемите с болницата и че вие, г-н Кмете, с бездействието си по въпроса за отоплението на болницата сте допринесли за още по-големите задължения, и не е никак етично да прехвърляте вината само и единствено на ръководството на болницата! А за информация на населението трябва да се знае, че всъщност голямата част от тези задължения за ток са натрупани от времето преди болницата да спре да работи, което означава, че г-жа Грозданова и сегашният персонал нямат никаква вина за тези задължения!

Нали и на Вас ви е ясно, че само с подписване на споразумение, проблемът няма да се реши. Кой обаче ще плаща старите сметки по това споразумение, след като приходите на болницата едва покриват разходите?! В тази връзка не е вярно и твърдението Ви, че за тези три години болницата не си е платила нито лев към други доставчици и кредитори! Това отново може да се докаже с документи!

Оставихте тази жена три години сама да се мъчи и справя с всички проблеми заедно с персонала на болницата, каквото сами си изкарат, искате от тях да плащат и старите задължения! Няма как да се стане това! Невъзможно е! И вие го знаете, че е така!

Но дали причината, поради която според Вас „не се справи“ г-жа Грозданова с управлението на болницата не е тази, че не се съгласи да признае новите парични претенции на Андрей Кехайов към болницата в размер на близо 400 000 лева, а вие толкова настоявахте да се подпише такова споразумение, с което да му се признаят тези пари?! Добре, че общинският съвет не беше съгласен с вас и не допусна това да се случи!

Дали причината не е и в предстоящото усвояване на парите от проекта за 660 000 лева, с който толкова много ви се иска да се похвалите!

Дали има и други намерения към лечебното заведение?!

Тепърва предстои да разберем!

Най-неморалното обаче в случая е, че от всичко казано срещу г-жа Грозданова се влияе предварително върху решението на Комисията за избор на директор. В качеството Ви на кмет, който е решил да провежда конкурс за нов директор на болницата и е пуснал заповед за това, като е назначил и комисия, предварително оказвате влияние с негативното си изказване срещу един от евентуалните кандидати за директор на болницата, като с това опорочавате процедурата и изхода от конкурса!

Как искате тогава хората да Ви повярват, че конкурсът ще бъде открит и прозрачен?! Да! Той е законен! Но всички сме свидетели по какъв начин се „уреждат“ конкурсите в нашата община. Не, че са толкова много, но ще споменем само за един от тях, за който има съмнения, как един от управляващите кметове изготвя протокол от „проведен“ конкурс, отговарящ на всички законови изисквания, без обаче самият кандидат за съответната длъжност да присъства на конкурса. За случая е сезирана специализираната прокуратура и се очакват съответните действия.

А най-потресаващото в интервюто Ви, г-н Кмете, е това, че настройвате обществеността срещу лекарското ни съсловие, внушавайки на пенсионерите с 300 лева пенсии, какви заплати получават нашите лекари!!! Лекарите, които присъстваха на митинга и „ръкопляскаха“ бяха – д-р Яръмов, д-р Дечев, д-р Сарийска, доц.Клечкова, д-р Нечев – едни изключителни професионалисти, уважавани и почитани от цялото население на трите общини, и не само, че имаха своето право да изразят открито позицията си по проблема! Точно тези лекари спасиха живота на баща Ви, г-н Кмете! Същите тези лекари се грижат денонощно за здравето и живота на вашите родители, на цялото ни население и гостите на района! Колко струва цената на здравето и живота, г-н Кмете?! И колко според Вас трябва да бъде заплатата на един лекар, за да ви се види тя нормална???

Има много въпроси, на които хората също търсят отговори, като например има ли корупционни практики в общината, свързани със сделки, обществени поръчки, продажбата на дървесината от общинските гори, общински имоти и още много други въпроси, но ще дойде време и за тях да търсим отговори.

В тази връзка, ще настояваме да се създаде комисия с участието на РЗИ – Смолян, РЗОК – Смолян и компетентни представители на община Девин, която да провери финансовите документи и ведомости за заплати и да излезе със становище за начина на формиране на работните заплати на работещите в „МБАЛ – Девин“, включително и на директора, с цел да се установи дали всичко е законово! В противен случай ще считаме, че внушеното от кмета ни е подла лъжа, целяща да настрои населението срещу директора, лекарите и персонала на болницата.

Добре е, че се сетихте да се погрижите за профилактиката на кръвната захар и холестерола на населението, но при условие, че имаме две болници и медицински център, защо подведохте РЗИ – Смолян, че прегледите ще се извършат в подвижни мобилни лаборатории, а не ги направихте на място, което Законът за лечебните заведения е определило за такива прегледи?!

Г-н Кмете, знаем, че обичате да чувате само хубави неща за себе си и вашето успешно управление, които да галят егото Ви, но е крайно време да разберете, че вече отдавна не сте шеф на полицията, а кмет на цяла община и сте длъжен да се грижите за проблемите на всички хора, без значение от партийната им принадлежност и открито изразяваната от тях гражданска позиция по всякакви въпроси и проблеми на общината ни!

Прав сте, че не е добре да се лъже и манипулира! Ами спрете тогава!

И защо беше нужно да подписвате договора за сметосъбиращите машини, след като сте видели, че машините не са годни за употреба и не са в интерес на общината? Продължавате да се оправдавате за всичко с предишното общинско ръководство, но забравяте, че брат ви – Даскалов също беше част от него и изпълняваше немаловажната длъжност заместник кмет, а племенникът ви – Росен беше един от най-приближените до кмета общински съветник!

Дали идеята за преобразуване на собствеността на болницата от публична в частна не е дошла от някой от тях или не е било споделено с тях?! Трудно е да се докаже! Не мислите ли, че е твърде лекомислено да твърдите, че е било по силите само на един съветник, та била тя и Дияна Чаушева, да спре Заповед на кмет, която дори не е разглеждана на общинска сесия и никой общински съветник не е имал информация за тази заповед?! Смешни и жалки са вашите твърдения, г-н Кмете!

А кой е „правилният път“ за болницата тепърва предстои да покажете, защото Вие в момента управлявате община Девин и всичко е във вашите ръце – както решенията, така и последиците! Само това да не е за сметка на обикновения и беден човек, който няма пари да се лекува далеч от родното си място!

Общината ни се нуждае от Кмет, който не пита лекарите какви заплати вземат, а от какво имат нужда, за да лекуват по-добре пациентите си!

Общината ни има нужда от Кмет, който не се оправдава за неуспехите и грешките си с опозицията и не хленчи, че някой му пречи, а носи мъжка отговорност за думите и делата си и търси начини да решава проблемите!

Справедливият и отговорен човек не бърза да търси вината в другите, а вижда причината първо в себе си!

Загриженият и състрадателен Кмет не черни подчинените си или поставените от него ръководители, а всячески се стреми да помага – безкористно и безпристрастно! Стреми се да вникне във всеки проблем и ситуация, и с нужната компетентност да реши проблема!

Справедливият и отговорен Кмет не търси конфронтацията и противопоставянето, не се стреми да счупи гръбнака на другомислещият, само и само да го постави на място, а търси диалога и разбирателството!

Общината ни повече от всякога се нуждае от Човечен Кмет, който не таи злоба и жажда за отмъщение, а е състрадателен и в името на доброто е готов на всичко!

Човекът с голямо „Ч“ не служи сляпо на партийни интереси и не блюдолизничи с цел лично облагодетелстване, а ежеминутно показва с дела и сърце лоялността си към хората, за които е длъжен да се погрижи!

Вие, г-н Даскалов, припознахте ли се някъде по-горе?! Ние не ви намерихме!

Така и не разбрахте за тези три години, откакто сте кмет, г-н Даскалов, че системата на здравеопазване в България „убива“ общинските болници и без активната, системна, ежедневна и целенасочена помощ от страна на Общината, те няма как да оцелеят?!

Нашата болница не е изключение!

Но за да видиш всичко това, е нужно да виждаш не само с очи, а и със сърце!

 

С уважение към жителите на общините Девин, Борино и Доспат!

От организаторите на митинга:
Лора Славчева
Дияна Чаушева
Живко Чепишев

 

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!