НОВИНИ

Полицаи затрупаха с над 150 дела Районния съд в Смолян

От 2016 до 2019 г. МВР не им платило положения по график нощен труд

Досега има решения по над 30 дела, всички са в полза на полицаите

Полицаи от Областната дирекция на МВР и гранични полицаи буквално затрупаха Районния съд в Смолян с дела. До момента са внесени над 150 жалби от униформените, които настояват да им бъде заплатен полаганият нощен труд по график в периода от 2016 до 2019 г. Най-много от жалващите се са гранични полицаи, посочиха от съда, като уточниха, че тази вълна на завеждане на дела е за цялата страна.

Претендираните суми са между 1 000 и 1 500 лева, представляващи неизплатено допълнително възнаграждение. До сега има решения по над 30 дела, като всички са в полза на полицаите. Наред с присъденото неизплатено възнаграждение за положен нощен труд съдът постановява МВР да плати по всяко едно от делата лихви между 150 и 200 лв., съдебни разноски за адвокати – към 400 лв., за експертизи – 120 лв. и държавна такса 100 лв. за първа инстанция.

Първият полицай, решил да се опълчи на МВР и завел дело в Районния съд в Смолян, е председателят на Управителния съвет на Синдикално сдружение „Защита МВР“ в Смолян Михаил Узунов – младши оперативен дежурен в Районното управление в областния град. Наскоро Окръжният съд в областния град потвърди решението на първата инстанция, което вече е влязло в сила. Узунов вече е внесъл и изпълнителен лист в Областната дирекция на МВР и очаква плащане.

След тези дела започват и други – за неплащане на предпазната храна, каза още председателят на синдикалната организация. На служителите, които работят във вредна среда, им се полага сума по така наречените „температурни режими“. На тези, които работят под 10 градуса и над 30 градуса среднодневна температура, им се полага макар и дребна сума, която с времето се е натрупала и вече е около 1000 лева на полицай. В Смолян тя не е плащана откакто е издадена наредбата.

Г-н Узунов, вие сте първият от региона, който реши да „пробие“ системата. Какви бяха мотивите?
Този проблем в МВР съществува от 2015 г., откакто премахнаха преизчисляването на нощния труд от закона и наредбата. След дълги борби синдикалните организации успяха да пробият и това да бъде записано в закона. Но то просъществува за кратък период и време, след което беше премахнато по неизвестни причини, въпреки че МВР съзнаваха, че залагат една бомба. Образува се един правен вакуум и това наложи да се прилага най-близката норма. И ние това направихме. Миналата година по това време Синдикално сдружение „Защита“ взе решение да направим пилотно дело в Смолян, за да може така да се каже да проиграем канал, да пробием и да имаме съдебна практика. Ангажирахме адвокати, предоставихме им информация. Адвокатите се справиха блестящо.

Имаше ли отпор от страна на МВР?
Явен отпор не, но дребни чиновници с едни глупави забележки и намеци, имаше. Но това е въпрос на манталитет. Ръководството много добре знае за какво става въпрос, в час са и бяха наясно, че няма бягане.

Да обясните какъв е основният проблем?
Работещите на нощни смени съгласно Кодекса на труда вместо 8 часа трябва да работят 7 часа. При което тези, които работим на непрекъсваем режим, и няма как да се прекъсне, изпълняваме нормата от 8 часа, като работодателят е задължен този един час повече да го преизчисли с коефициент 1.143. Така се получава час и малко и това излиза като извънреден труд, който трябва да се заплати. Проблемът е, че МВР отказа да направи това, промени нормативната база, въпреки че си има създадени правни рамки.

Кои са най-потърпевши от този „правен вакуум“, както се изразихте?
Потърпевши са всички, които работят на смени и изпълняват нощни смени. Това са преди всичко редовите служители на МВР, или така наречените категория „Е“ и категория „Д“ – тези, които са на пътя, тези които са в дежурните стаи и посрещат потърпевши от престъпления и др. Но в момента делата, които се заведоха са много. Практиката, която се придоби, е добра. В цялата страна делата са хиляди. Само за РД „Гранична полиция“ – Смолян, са около 600. От Областната дирекция на МВР имаме заведени 15 дела в Районен съд Смолян, в ход са още 14 в Девин и едно в Златоград.

Въпросът за вас принципен, ли е и не става въпрос толкова за размер на сумата?
Принципен е въпросът. Сумата е около 1 500 лв., като има още допълнителни съдебни разноски – адвокатски хонорари, такси и др. Така МВР като цяло ще трябва да плати една доста голяма сума. Това е огромна щета за ведомството. Но така и те не прецениха и приеха навремето нещата, а просто решиха, че няма да има проблем, което се оказа, че не е така. Това е като при щраусите – заравяне на главата в пясъка, но проблемът си стои. Казано е как трябва да се действа при такива ситуации и какви графици се правят за сумарното изчисление на работното време. Основната причина е този голям недокомплект – липсата на кадри, който е в системата. Работим между 15 и 20% недокомплект, което води до невъзможност да се попълнят смените, да се направят както трябва графиците и се търсят всякакви други вратички, но не и това, което трябва да се направи. Пак казвам, има механизми, с които може да се регулира този въпрос, но проблемът е, че не го правят и не се вниква в предложенията, които се дават.

Освен огромна щета за министерството какво друго ще следва от всички тези дела, които са заведени?
Колегите ще придобият по една сравнително добра сума, която могат да използват в семейството си. А ние от Областната дирекция на МВР в Смолян започваме и друг вид дела – за неплащане на предпазната храна. На служителите, които работят във вредна среда, им се полага сума по така наречените „температурни режими“. На тези, които работят под 10 градуса и над 30 градуса среднодневна температура, им се полага една дребна сума, която обаче с времето се натрупва. Тази сума в Смолян не е плащана откакто е издадена наредбата до сега, но се отчита. Сумите са между 700 и 1 000 лв. Лошото е, че колегите имат право да си търсят правата само за три години назад, тъй като е изтекъл давностния срок. Това означава, че МВР си е присвоило едни две години от парите на служителите. Това е едно необяснимо бездействие. Затова ние започнахме и тези искове. Все още не са тръгнали тези дела, очакваме да започнат.

Решението по вашето дело, което е първото, вече е потвърдено от Окръжния съд и е влязло в сила. Има ли последващи действия?
Внесъл съм изпълнителен лист в Областната дирекция и очаквам плащане.

Започна ли заплащане на този нощен труд?
Нищо не се плаща. Няма и индикации да се промени нещо.

Това не означава ли, че ще бъдете в един постоянен съдебен водовъртеж?
Да, това означава. Получава се един много странен кръг. Вече става година откакто съм завел делото, при което след две години пак ще имам право да водя дело.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close