Темида

Полицай към лекар в Спешна помощ: Малко ви бият докторите!

Съдът в Смолян потвърди наложеното порицание на инспектора в „Криминална полиция“ Илия Гадженаков

Полицейски инспектор е бил наказан за грубо отношение към екип на Филиала на спешна медицинска помощ (ФСМП) в Девин, а наказанието му бе потвърдено от Административния съд. Агресивното поведение на служителя в „Криминална полиция“ Илия Гадженаков е проявено през лятото на миналата година. Няколко месеца по-късно със заповед на началника на управлението Здравко Абаджиев инспекторът е наказан дисциплинарно с „порицание“ за срок от 6 месеца.

Неприятният инцидент между полицая и дежурния екип станал през нощта срещу 28 август 2019 г. На смяна във филиала били д-р Веселин Велев, медицинските сестри Драгнева и Топалова, както и шофьорът Хайтов. Същата вечер след 23,00 часа пристигнал полицаят с болното си дете. Момиченцето имало близо 40 градуса температура и било пред гърч. В същото време, по думи на униформения, д-р Велев не проявил нужната съпричастност и състрадание, което отприщило негодуванието на Гадженаков, който живее в село Змейца. Силно притесненият баща заявил: „Малко ви бият докторите“, отправял обидни изрази към екипа и ги обвинил, че взимат нерегламентирани проценти.

На 30 август обидените служители на ФСМП – Девин, подали жалба до началника на Районното управление на МВР за грубото държане на Гадженаков, както и сигнал в прокуратурата. Със заповед на шефа на управлението е сформирана комисия, която излиза със становище, че е допуснато нарушение на Етичния кодекс за поведение на служители на МВР. С поведението си полицаят е нарушил служебната дисциплина, което е в разрез с добрите взаимоотношения по служба между служителите на ФСМП – Девин и служителите на РУ на МВР. От Районната прокуратура отказват да образуват досъдебно производство поради липса на доказателства за извършено престъпление.

След като получил заповедта за наказание Илия Гадженаков я обжалвал в Административния съд в Смолян, с която поискал отмяната й. Според него комисията не е взела под внимание обясненията му, доверила се само на едната страна и думите му били интерпретирани погрешно, били извадени от контекста на разговора с екипа на филиала. В съдебно заседание полицаят признава, че е отворил темата за побой над медици, но твърди, че е неправилно разбран от служителите на ФСМП. Искал е да каже друго – че в този момент е разбрал защо хората идват в Спешния център притеснени за своите близки и в състояние на стрес изливат своите емоции върху медицинските работници, а не трябва да е така.

С решение от февруари Административният съд отхвърля жалбата на униформения. Според съдия Добринка Грибачева Илия Гадженаков се е държал неподобаващо за държавен служител от МВР, като е викал и коментирал на висок глас в спешния център. „Допуснал е нарушение на Етичния кодекс – като държавен служител той е задължен да пази доброто име на институцията, която представлява, да насърчава хората да спазват закона, като дава личен пример с поведението си и да се отнася с уважение към всички представители на обществото“, пише в съдебното решение, което е окончателно и не подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

„Запознат съм със случая. Категорично не споделяме такова поведение и затова сме предприели дисциплинарни мерки“, каза вчера пред „Отзвук“ шефът на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Николай Димов.

Последвай ни и в нашия канал в Youtube, където те очакват над 100 видеоклипа – новини, репортажи и видеозаписи от събития! Абонирай се и ще получиш известие, когато излъчваме на живо!

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close