ВЛАСТ И ПОЛИТИКАНОВИНИ

Полицаи хванали общински служител да разнася предизборни плакати със служебен автомобил

Полицаи от Девин спипали служител на Община Доспат да вози плакати и брошури на политическа партия в багажника на служебния автомобил. На 25 октомври т.г. полицейски патрул е извършил проверка на лек автомобил, който е управляван от служител на общината. Когато шофьорът отворил багажника в него униформените видели кашон с ролки, опаковани с хартия и надписи 100 бр., пакети обвити с прозрачен материал върху които се виждала цифра 32 и надпис съдържащ думата „е престъпление“. След извършената проверка автомобилът и водачът са били освободени. Полицаите докладвали на началника си, но той разпоредил колата повторно да бъде спряна. При новата проверка е снето и писмено обяснение от шофьора. Оказало се, че общинският служител е бил командирован във „ВиК-асоциацията” в Смолян. Взел служебната кола, но по негови думи не е отварял багажника. Не е знаел какво има в него и едва, след като го спрели полицаите на връщане към Доспат, видял агитационните материали.

Началникът на Районното управление в Девин изпратил преписката, заедно със снимков материал – 11 снимки, по компетентност в Районната избирателна комисия (РИК) – Смолян.

Според РИК няма нарушение на закона, въпреки че в чл. 182, ал. 3 от Изборния кодекс е записано: „Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.“.

В конкретния случай със служебния автомобил на Община Доспат не е извършвана предизборна агитация по смисъла на Параграф 1, т. 17 от Допълнителни разпоредби на Изборният кодекс, посочват в решението си избирателната комисия. „Отделно от това служебният автомобил не представлява държавен и/или общински транспорт за обществено ползване, а е предназначен само и единствено за ползване от упълномощени служители на административния орган. По преписката няма доказателства и данни за нарушение на изборните правила и по-конкретно тези отнасящи се до предизборната агитация. Според буквата на закона в конкретния случай липсва наличие на изричен призив към обществеността за подкрепа или за неподкрепа на определен кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите на 14 ноември 2021 г.”, пише в решението на РИК, за което са гласували „за” 7 от членовете на комисията, а 5-тима са били „против”. Решението подлежи на обжалване пред Централна избирателна комисия.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close