НОВИНИ

Покрито дере наводни чакълирана улица в Устово

Покрито дере излезе от корубите и наводни чакълирана улица, която е единствен подход към няколко къщи в смолянския квартал Устово. „Вчера при проливния дъжд не можехме повече от час да стигнем до домовете си. Надолу водата беше над метър висока, вървеше с буйна сила. Изнесе чакъла, оголиха се дупки и всичко наоколо беше потънало в наноси и камъни“, оплака се Николай Михайлов, който живее в къща над ул. „Кирил Маджаров“. До дома си мъжът може да стигне само по черния път. От сутринта Михайлов се е заел да оправя пораженията по трасето.

Камъни, наноси и боклуци са се събрали по пътя

Дерето е покрито по времето на бившата кметица Дора Янкова, но е оставено недовършено. Водите, които се стичат в горния край излизат от шахтата и наводняват пътя при всеки дъжд.

„Вчера водата беше огромна. Не можеш да се прибереш, а от другаде нямаме път“, оплака се Николай. Черният път води до шест къщи, а потърпевши са около 15 човека. Хората сами си оправят пътя и многократно са молили в общината да им съдействат. „При предишния проливен дъжд платих сто лева от джоба си за работници“, допълни още Николай Михайлов.

Чакълираната улица е единствен подход към шест къщи

Живеещите в района настояват да се хване водата и пътят да се чакълира наново. За асфалт и дума не продумват, те се молят поне достъпа до домовете им да е наред, защото повече от 30 години чакат мечтания път.

Николай Михайлов и Йорданка Бояджиева

„Добре че е това момче. То от години се занимава с проблемите на дерето. Крайно време е съответните институции – ВиК и Община Смолян, да вземат мерки“, каза Йорданка Бояджиева, която живее в долния край и всеки път става свидетел на поразиите, нанасяни от водната стихия.

Хората смятат, че корубите са задръстени и не могат да поемат водата, която при проливен дъжд се превръща в река надолу към ул. „Кирил Маджаров“, която носи наноси, камъни, корени, боклуци от горната улица „Гео Милев“.

Според живеещите там, макар че дерето е покрито и са платени не малки общински пари преди години, сега то пак се е превърнало в открито дере.

„Подготвяме поредната жалба до Община Смолян. Над 20 пъти сме ходили при кмета г-н Мелемов, но той все е зает и до днес не сме направили среща. Надяваме се Общината да откликне на молбата ни и да се вземат мерки“, допълни Николай Михайлов.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close