Темида

Подпалвачът на павилиона в Устово подпалил ръката си, разплака се в съда (видео)

Смолянският окръжен съд остави в ареста обвинения в палежа на павилиона за козметика в квартал Устово. 33-годишният Владислав Иванов отрече да е „драснал клечката“ на обекта. „Невинен съм, нямам нищо общо с това. Моля ви за по-лека мярка. Винаги съм се грижил за децата си. Не съм ги създал, за да страдат“, със сълзи на очи, хълцайки нареждаше Иванов. Сълзите не трогнаха тричленния съдебен състав, който потвърди определението на Районния съд за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“.

По време на делото зам.-окръжният прокурор Недко Симов представи папка с нови доказателства – дискове с аудиофайлове от разговори, свалени и като текст, разпити, извършени по делегация в Генерал Тошево, снимков материал на веществени доказателства, иззети при извършеното претърсване в дома на бащата на Владислав Иванов и др.

„Основен свидетел, за който може да се каже, че е очевидец на палежа, е шофьорът Мариан Димов, докарал с лек автомобил Иванов в Смолян“, посочи Симов. Стана ясно, че двамата мъже пристигнали малко преди полунощ на 7 януари. Камери заснели как колата направила обход пред павилиона, след което спряла до църквата „Св. Николай Чудотворец“. От там Иванов стигнал до набелязаната цел и подпалил със запалителна течност магазина. При запалването изгорил ръката си. Мъжът успял по път да смени дрехите си, което било забелязано от Мариан Димов. 10 минути по-късно двамата тръгнали за град Генерал Тошево, област Добрич.

Показанията на Димов предизвикаха гневна реакция на защитника на Иванов адв. Богдан Караманолов. Според адвоката шофьорът на колата също трябва да е обвинен в качеството му на помагач. „Показанията му така са нагласени, за да се съвпадна с времето на извършване на палежа и камерите“, посочи адв. Караманолов в пледоарията си. Той поиска налагане на по-лека мярка – домашен арест или подписка, като представи епикриза, установяваща, че бащата на Иванов е със счупен крак и за него няма кой да се грижи. От първия си брак обвиняемият има две деца – на 4 и 7 г., а жената, с която живее на семейни начала е бременна в 4-тия месец, за които също трябва да се грижи.

„Разбрах единственото, че от полицията може да изфабрикуват доказателства. Раните на пръста ми са от брадва, с която правих подпалки, за да запаля печката. Умишлено изфабрикуват доказателства. Не съм извършил това престъпление. Ако го докажат аз сам ще си поискам най-голямата присъда“, обвини разследващите Иванов, който има в актива си 12 присъди. Установено е обаче, че изгарянията по ръката му са от втора степен, и те са доказани от извършена медицинска експертиза.

Определението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Нови доказателства за палежа в Устово

Прокуратурата представи нови доказателства за палежа на павилиона в кв. Устово

Публикувахте от Вестник Отзвук в Понеделник, 20 януари 2020 г.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close