Новини

Подмяна на старите водомери иска „ВиК“ – Смолян

Всички индивидуални водомери в Смолянска област, които са по-стари от 10 години, трябва да бъдат подменени с нови, заяви пред „Отзвук“ управителят на „ВиК“ ЕООД инж. Мариян Николов в отговор на журналистически въпрос. Този срок е съгласно чл. 16 от Общите условия на ВиК, одобрени с решение на КЕВР от 11.08.2014 г. И инкасаторите на дружеството напомнят на абонатите, че са длъжни да подменят водомерите, които са излезнали от метеорологична годност, съобщиха наши читатели. В края на миналата седмица на сайта на дружеството бе публикувано и „съобщение за подмяна на водомери“.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Вместо да го подмени с нов потребителят има право да изпрати водомера за метрологична проверка в лицензирана от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор лаборатория. Но тъй като най-близката лицензирана лаборатория е в Пловдив, то демонтажът, монтажът, таксата и останалите разходи надхвърлят цената на нов водомер, то усилията са безсмислени.

В същото време „ВиК“ ще подменя за своя сметка всички стари водомери, които са монтирани на сградни водопроводни отклонения. Става дума за общите водомери към сградите – къщи, жилищни кооперации и блокове.  „На обекти с един водомер, монтиран на сградното водопроводно отклонение, той е и общ (приходен) и индивидуален – подмяната и последващата му проверка се извършва от и за сметка на „ВиК” ЕООД – Смолян“ – пише на сайта на ВиК.

Цената на масовите водомери е около 30 лева. ВиК няма право да задължава абонатите си да купуват измервателните уреди от тях. Потребителите обаче са длъжни да уведомят ВиК за подмяната преди бъде премахната пломбата на холендъра и преди водомерът да бъде свален. При  монтаж на нов и подмяна на стар водомер се издава констативен протокол, в който да съдържат номера на водомерното устройство, първоначалните показания и старите показания.

Advertisement
Back to top button
Close
Close