ГОРЕЩА ТЕМА

Подготвят скрининг с бързи тестове за коронавирус на 350 души в Смолянска област

„Масов скрининг“ с бързи тестове за ковид-инфекция ще бъде направен в Смолянска област. Това съобщи днес на брифинг пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева.
„Масовият скрининг ще се проведе като се стъпи на правилата на статистическите изисквания.

Резултатите ще ни подготвят и подпомогнат за есенно-зимния период, когато се очаква следваща вълна COVID-19“, посочи д-р Кубатева. Изследването, което ще се направи и с участието отдел „Статистически изследвания – Смолян“, ще даде информация каква част от населението на областта се е срещала с вируса и каква част от хората имат изграден имунитет. Целта е да се обхване достатъчно голям брой от населението в три възрастови групи – от 0 до 18 г., от 18 до 59 г. и над 60 г. „Това е важно за една нова среща със същия вирус по отношение на очакванията, които ще имаме и прогнозите, които можем да направим за развитието на следваща епидемия“, коментира още д-р Кубатева.

Ще бъдат обхванати 350 човека, като за изпълнението ще бъдат привлечени и общопрактикуващите лекари на територията на Смолянска област. Очакванията на д-р Мими Кубатева са към края на юни, началото на юли да има резултати от масовото изследване. Защо изследването на 350 души, или доста под половин процент от населението на областта, се нарича „масов скрининг“ не стана ясно.

„Стъпихме на база население по общини към 31 декември 2019 г. Тези 350 теста ще бъдат разпределени пропорционално във всяка една община. В Баните ще бъдат направени 13 теста, Борино – 10, Девин, Златоград и Мадан – 36, Доспат – 26, Неделино – 19, Рудозем – 30, Смолян – 122 и Чепеларе – 22“, обясни началникът на Отдел „Статистически изследвания – Смолян“ Николай Славов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close