ЗдравеНА ФОКУС

През първите 4 месеца на 2020 г. България отбелязва най-ниската смъртност за последните 4 години

Починалите през периода от 1 януари до 30 април т. г. български граждани са най-малко през последните четири години. Това стана ясно вчера от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на народния представител от БСП проф. Георги Михайлов.

През първото четиримесечие на тази година са починали 37 808 души, или с 1721  души повече през същия период на 2019 г., когато са умрели 39 529 български граждани. През периода януари-април през 2018 г. са починали 38 603 души, а през 2017 – 40 825.

Министър Ананиев уточнява в отговора си, че Министерство на здравеопазването не събира и не обработва данни за смъртността в България, а цитираните числа са от Националния статистически институт. Освен това данните за 2020 година са предварителни.

Кирил Ананиев не дава информация за причините за смъртността у нас за цитираните периоди, тъй като към момента такава не е била предоставена на Министерство на здравеопазването от НСИ. Но данните сочат, че епидемията „с невиждана ярост в човешката история“, от която „яко ще измрат“ по думите на ген. Венцислав Мутафчийки, не е довела до повече смъртни случаи у нас.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close