Advertisement
IN MEMORIAMНОВИНИ

Почина почетният гражданин на Смолян Андрей Печилков

На 8 май тази година си отиде от тази свят Андрей Печилков – почетен гражданин на Смолян, историк, краевед, публицист, общественик, издател и общински съветник. Създател и дългогодишен директор на Държавния архив в Смолян. Той е роден на 1 ноември 1936 г. в гр. Смолян, кв. Райково.

Завършва история и философия в СУ „Св.Климент Охридски“. За големите си заслуги като общественик и културен деец е награждаван с ордени и други държавни отличия. Заемал е различни позиции в Съюза на учените в България, клон Смолян, Българското историческо дружество, Съюза на тракийските дружества в България и др. Има издадени много книги с историческа тематика. Автор е и на над 650 статии и монографични изследвания, свързани с историческото минало на Средните Родопи. 

Печилков бе приятел на „Отзвук“ и публикуваше периодично очерци във вестника изследвания за миналото на Смолян и видни родопчани.

Поклонението ще е на 10 май, сряда, от 11 часа в храм „Света Неделя“в кв. Райково, а погребението ще е от 14 часа на гробищата в кв.Райково.

„Отзвук“ изказва искрени съболезнования на семейството и близките на Андрей Печилков.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!