Advertisement
НОВИНИ

Почина нежният поет на Родопите Димитър Златев

След кратко боледуване ни напусна нежният поет и мъдър разказвач от Чепеларе Димитър Златев. На 27 ноември той щеше да навърши 85 години.

Златев е роден през 1936 г. в с. Бенковски, Пловдивско. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Близо 40 години работи като гимназиален учител и преподавател по литература в Учителския институт в Смолян, днес филиал на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Първите му литературни творби се появяват през 1968 г. И оттогава участва в националния литературен процес. Публикува свои стихове, статии, преводи в централни и регионални издания.

Автор е на книгите: „Дъбове в града” /1990/, „Разговор с изплашения заек” /1991/, „Прости чудеса” /1994/, „Ангелът” /1997/, „Миграцията в огледалото на поезията” /1997/ „Терзания човешки” /2000/, „Кавал в подлеза” /2002/, „Предания край Рожен” /2004/, „Най-насъщният хляб” /2006/, „Отворена клетка” /2006/. Носител е на много литературни награди, Почетен гражданин на Чепеларе. Член на СБП.

Поклон пред светлата му памет! „Отзвук“ изказва искрени съболезнования на близките му!

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

 1. Да бъде светла паметта на великия творец, учител и будител Димитър Златев!
  Благодарна съм на съдбата, че имах щастието да го познавам отблизо и да общувам с него и с невероятната му спътница в живота- съпругата му Гинка Златева!
  Почивай в мир, скъпи учителю!
  Ще те нося в сърцето си докрай!

 2. Поклон пред паметта на великия творец, учител, будител- Димитър Златев!
  Благодарна съм на съдбата, че имах възможността да го познавам отблизо и да общувам с него и с невероятната му спътница в живота- супругата му Гинка Златева!
  Почивай в мир, Учителю!
  Ще те нося докрай в сърцето си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!