IN MEMORIAM

Почина народната певица Христина Лютова

На 80-годишна възраст в Лондон почина обичаната от поколения българи родопска народна певица Христина Лютова.

Лютова е родена на 24 май 1940 г. в Смолян. Има две деца, 4 внуци и едно правнуче. 46 години е на сцена, от които 32 с Държавния ансамбъл „Родопа“. Пяла е и в ансамбъл „Филип Кутев“, част е и от дамското трио „Родопея“, а през 1976-а  е удостоена със званието “Заслужил артист”. Хобито й е да решава кръстословици, да чете книги и да рови в интернет. Христина живееше от 6 години при дъщеря си в Англия.

Имаше рядък глас – контраалт, и богат музикален репертоар, в който са включени родопски песни от Златоградско, Смолянско и Чепеларе, откъдето е и коренът й.  Сред най-известните й песни са „Очи, очи, чьорни очи“, „Брала мома…“, „Марудо, алтон Калудо“, а „Планино, стара планино“ бе нейната коронна песен, която караше публиката да онемее.

Христина произхожда от Узуновия род в Смолян. Майка й починала 40 дни след раждането й. Затова след смъртта й са я кръстили на леля й. Израснала в дома на баба й Жечка Лютова. Когато направила първите си записи в радио „Пловдив“, излязла с фамилията Лютова.

В Англия най-много й липсваше родопското кисело мляко, както и българската фолклорна музика. Тя казваше, че не трябва да минава и ден, без да сме чули народна песен.

За нея излизането на сцената бе като влизане в храм. Затова заставаше с благоговение пред хората, които са дошли да я чуят, а с поведението и майсторлъка си тя показваше уважение към тях.

Отзвук изказва съболезнования към близките на Христина Лютова! Поклон пред паметта й!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close