НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Почина изпадналата в мизерия 74-годишна жена от Хасовица

Почина баба Йордана от смолянското село Хасовица, която живееше в пълна мизерия с психично болния си син Анастас. След намесата на полицията и кметския наместник Стайка Янева жената бе приета в смолянската болница на 7 октомври т. г. в изключително тежко състояние. Жизнените й показатели бяха много ниски – в терминално състояние, с хемоглобин 50. След стабилизиране на състоянието й жената била изписана от болница и веднага настанена в Дома за стари хора в село Фатово. На 26 октомври тя издъхнала.

„Приехме я в окаяно състояние, с рани по цялото тяло. Почти не говореше, не можеше да се храни самостоятелно. Настанихме я в изолатора. За жалост почина“, каза директорът на дома Живко Билянов.
Йордана Мечкарска и 54-годишният й син Анастас дълго време са живели в мизерия, изоставени от социалните служби. И двамата бяха намерени на легло, потънали в собствените си изпражнения. Домът им прилича на сметище с боклуци, фекалии и бълхи.

Психичноболният Анастас

Служителите на „Социално подпомагане“ – Софка Инджова и Асен Бозинарев, които дойдоха в дома на баба Йордана след сигнал на „Отзвук“ обясниха, че са безсилни да се справят с проблема, защото тя отказвала да подпише документи за настаняването им в дом.

„Ядат, пият, изхождат се, на едно и също място. Не може институциите да оставят хората при такива битови условия. Синът й не може да говори и аз всеки ден ходя да ги проверявам. Но каква съм аз да ходя при толкова институции. Социалните идват само един път в годината, когато попълват декларациите за помощите. Питат я искаш ли да идеш в дом, тормози ли те, имаш ли баня, и се съгласяват с отговорите й без да проверят. Дават й да подпише листовете и за тях това е документ да се защитят. А че Дана лежи и рита – никой не я вижда“, каза Рада Мърхова от Хасовица.

Пет дни полицаи от участъка в Устово са в селото, за да може при нужда веднага да се отзоват за помощ

Няколко дни в селото дежуриха полицаи и в опита си да спасят живота на майката и сина и да ги изкарат от „сметището“ взеха решение да се образува преписка за принудителното им настаняване в психиатрично заведение. Баба Йордана бе приета в болницата, а Анастас – в Центъра за психично здраве в Устово.

На 22 октомври Районният съд в Смолян остави без уважение искането на прокуратурата за принудително настаняване в психиатрично заведение. „Вещото лице по делото д-р Анастас Карагяуров излезе със становище, че няма данни жената да страда от психично заболяване. Синът обаче е в доста тежко състояние и за него не е възможно да се проведе лечение в психиатрично заведение по Закона за здравето. Той не може да бъде повлиян от медикаменти“, обясни председателят на съда Петър Маргаритов. Единственото решение за Анастас е да бъде настанен в Дом за лица с тежки психични разстройства, какъвто има в Асеновград. Към този момент обаче той все още е в Центъра за психично здраве и не е приведен в дома в Асеновград, посочиха от Районната прокуратура.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close