Advertisement
IN MEMORIAMНОВИНИ

Почина доайенът на журналистите в Смолян Георги Узунов

Днес на 78-годишна възраст почина доайенът на журналистите в Смолян Георги Узунов, изявен общественик и спортист. Започва журналистическата си кариера преди повече от 40 години като репортер във вестник „Родопски устрем, бил е кореспондент и сътрудник в над 20 медии, директор на общинския вестник „Родопски вести”, който по негово време става ежедневник. След това създава и ръководи близо две десетилетия вестник „Родопи ВЕСТ”. Узунов бе дългогодишен член на ръководството на СБЖ, до ноември бе председател и на дружеството на журналистите в Смолян.

Изявен спортист и спортен деятел.  Два пъти е шампион на България по ски-бягане, няколко години поред национален състезател, 3 пъти вицешампион на страната, многократен бронзов медалист, победител на 30 км ски-бягане. Носител на националната Купа „Родопа”, на Купа „Вела Пеева“ и Купа „Пирин“, 2 пъти участник на Световни зимни студентски игри – в Италия и Австрия, печели четвърто място в щафетата на България на Европейското първенство по ски на УСИК в Остерзунд (Швеция) и др.

Вземаше присърце обществените дела. Три мандата бе общински съветник, а в периода 1990-1991 г. в първите дни на демократичните промени стана заместник-кмет на Община Смолян.

Носител е на Златната значка „Златно перо“ на СБЖ, носител на Златната значка на Българския футболен съюз за принос към футбола, носител на Наградата за публицистика „Перелик“ – Смолян. По случай неговата 70-годишнина бе удостоен и със „Златен плакет“ на Община Смолян.

Словото на Узунов бе емоционално и страстно, а перото му остро. Никога не оставаше равнодушен, особено когато ставаше дума за родния му Смолян. И като човек, и като журналист, Узунов оставя ярка следа в историята на родната Родопа планина.

Поклонението е утре, 8 януари, от 12.00 часа в храм „Св.Дух“ в Смолян, а погребението – от 15,30 часа в Гробищен парк „Беклийца“.

Поклон пред светлата му памет!

„Отзвук“ поднася искрените си съболезнования на близките му!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!