ЗАКОН И РЕД

Победител в предизборното Smolyan Race е хващан след гонки в тунела в Устово

Победител в автомобилното състезание Smolyan Race е заловен след гонки в Смолян. Срещу 23-годишния Асен М. има издадени две наказателни постановления от директора на полицията ст. комисар Николай Димов, с които са му наложени две глоби от по 3 000 лева и наказание – лишаване от право да управлява МПС за срок от по 12 месеца. Той е заловен през май и през юли т. г. след нерегламентирани състезания в областния град. При една от гонките полицаите установяват участниците по качено в социалната мрежа видео. На кадрите се вижда как момче със знаме дава старт и две коли тръгват с въртене на гуми към тунела. В същото време се забелязват фарове на насрещно движеща се кола. В момента Асен и приятелите му обжалват наказателните постановления в съда.

23-годишният младеж се състезаваше в Smolyan Race в две категории, с два автомобила – „Mercedes A45“ 381 к.с., клас над 300 к.с., и с Cupra Ateca 300 к.с. в клас от 200 до 300 к.с.

Смачканата кола, с която катастрофира Алкан през 2015 г.

Предизборното автомобилното състезание бе организирано от сина на кмета Николай Мелемов – Тодор, който е шеф на СБА и администратор и създател на фейсбук-групата „I see you KAT Смолян“, имаща за цел да информира шофьорите за патрули и камери на полицията. Инициативата бе обявена с благотворителна цел в помощ на катастрофирал преди 4 години младеж.

Събраните средства – 7 150 лв. вече са дарени на 25-годишния Алкан Челеби, който през 2015 г., с книжка на 2 месеца, и 1,51 промила алкохол в кръвта, катастрофира с колата си „Ауди А4“ в квартал Устово. Преди инцидента на правия участък той се е движил със скорост около 150 км/час. Изпреварил полицейски патрул и още един автомобил. При влизане в квартала, до първа спирка, изгубил управление. Колата се ударила в метален стълб и два паркирани автомобила, на които са нанесени материални щети. От сблъсъка „Ауди“-то се възпламенява. И същите полицаи, които са изпреварени малко преди това, спасили Алкан от сигурна смърт. Автотехническата експертиза, назначена по досъдебното производство, установява, че към момента на удара скоростта е била около 113 км/час. Срещу Алкан разследването е спряно заради здравословното му състояние – счупване на три места на гръбначния стълб и парализа на долни крайници.

Лагуната, която падна в р. Черна, е смачкана до неузнаваемост

Във втория ден на състезанието в неделя 18-годишен младеж от Смолян, с книжка от два месеца с висока скорост се хвърли в р. Черна и оцеля по чудо. Катастрофата стана в района под LIDL на обходния път. Младежът бил зад волана на „Рено Лагуна“. Към 21,30 часа той се движел с висока скорост по посока кв. Райково, изгубил управление над колата, която преминала през разделителния остров, навлязла в насрещното движение, прелетяла в коритото на реката и паднала по таван. Няколко минути след катастрофата пристигнал екип на пожарната. Огнеборците извадили от смачканите ламарини момчето. Иво се отървал само с натъртвания и охлузни рани. Според пътните полицаи причина за инцидента е висока скорост и липса на опит. Младежът е правоспособен шофьор от около два месеца. Ученик е в 12 клас в смолянска гимназия.

С кран вдигнаха катастрофиралата кола в понеделник сутринта

Към 15,30 часа същия ден по пътя Смолян – Смилян, друг младеж предизвика катастрофа. 24-годишният Д. С. от Смилян управлявал „Мерцедес“. На лява крива изгубил контрол и навлязъл частично в насрещната лента, където се ударил във „Фиат“, управляван от 51-годишен смолянчанин. Ранена е пътничката в „Мерцедеса“ – 20-годишно момиче, което е получило охлузни рани.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close