Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

По метода „Тръба в тръба” рехабилитират канализацията в Смолян

„Водоснабдяване и канализация“ – Смолян, показа днес новата технология по безизкопна рехабилитация на канализацията по метода „Тръба в тръба“. Презентацията бе направена на ул. „Евридика“ и част от работата по водния проект на Смолян – „Жълта книга“. На място беше управителят на „ВиК“ Георги Василев, зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова, както и представители на проекта и фирмата-изпълнител.

На ул. „Евридика“ бяха представители на „ВиК“, на водния проект, Община Смолян и фирмата-изпълнител

„Целта на е да представим новата технология както пред гражданите, така и пред корпоративните фирми, държавни и общински власти, под чиито имоти минава трасето на главния градски колектор, който предстои да бъде рехабилитиран и хората да бъдат спокойни, че в собствеността им няма да се копае. Не трябва да има притеснение, че ще се наложи интервенция в тяхната собственост. Не се извършват никакви изкопни дейности, просто трябва да има достъп до съответната шахта и тя да се отвори, за да може фирмата да си свърши работата. Тази технология е усвоена, работи се по нея в Смолян и вече имаме изпълнени 300 метра по ул. „Евридика“, каза управителят на „ВиК“ инж. Георги Василев.

Заготовката на бъдещата тръба се намира в сандъка

Работата по новия метод „Тръба в тръба” започва с отводняване – отбиване на канализационната вода в съответния участък. А материалът, който се полага, представлява армировка от стъклени нишки, които са тъкани без да бъдат прекъсвани, импрегнирани с полиуретанова смола. „Това представлява и самата заготовка на тръбата. Тръбите, които се полагат по стандартния – изкопен метод, са направени почти от същите материали. Разликата е, че сега тръбата ще бъде изготвена на момента.  Следва полагане на материала. Той се издърпва и тогава се изрязва в двата края и се затапва.  Подава му се въздух и се надува, като вече заема формата на старата тръба. Всъщност ние повтаряме едно към едно това, което е било, като големият плюс е, че стесняваме сечението на тръбата с около 8 мм, което е напълно поносимо. След като материалът е надут, със специални лампи  се втвърдява. В рамките на един ден се завършва един участък”, обясни Щерион Костов – представител на изпълнителя.

Материалът, който се вкарва в канализационния клон

По този метод, освен на ул. „Евридика”, ще се работи и в кв. Устово – под автогарата до парка. „Към момента по „Червена книга“ – първият етап от проекта, изпълнението на 92%. Надяваме се най-късно до края на октомври да приключи. По „Жълта книга“ на последната оперативка отчетохме 9% напредък, като се има предвид, че е стартирал юни месец проекта. Третият етап е градският колектор. До края на другата седмица ще внесем в Община Смолян всички необходими документи за одобряване на идейния проект. След одобряването ще трябва малко време, за да може фирмата-изпълнител „ИСА 2000″, да направи и работния проект“, обясни инж. Георги Василев.

Лампите, с които се втвърдява материалът

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Не знам какво сменяте и по какъв метод, но налягането значително е паднало, а съм на ниска точка.

    1. Здравейте, Илия!
      Част от целите на водния цикъл е да ограничат загубите на вода, а това го постигаме и чрез намаляване на налягането. В ниските точки то достигаше до 12 бара, което е 6 бара над допустимото. Проверете, дали е такъв случая при вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!