Advertisement
НОВИНИ

Планетариумът в Смолян бе официално открит след 3-годишен ремонт

Обновеният след 3-годишен ремонт ремонт и доставка оборудване, емблематичен за Смолян планетариум, днес отново отвори врати за посетители и гости на града.

На откриването присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов, заместник-кметовете Марин Захариев, Мариана Цекова, Милен Журналов, секретарят Момчил Николов, областният управител Захари Сираков, директорът на планетариума Цветелина Генчева, представители на НАО „Рожен“, директори на държавни институции в Смолян, бившите директори на планетариума, представители на училища, детски градини, духовници и десетки граждани и ученици.

Събитието започна с космическият глас на именитата певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.
Общинския културно-образователен център Планетариум с астрономическа обсерватория – Смолян бе открит с водосвет, отслужен от отец Запрян Шиков.

Над 4 млн. лв. са вложени през трите години, в които са изпълнявани дейностите по ремонта на сградата и подмяната на оборудването, осъществено по проект с европейско финансиране.
„Смолянският планетариум е едно магическо място, където имаме възможност да се докоснем до необятния Космос, да се потопим в звездната атмосфера и да изживеем невероятни емоции, търсейки непознатото във Вселената“, каза на откриването кметът на Смолян Николай Мелемов. Той пожела на новото ръководство да превърне планетариума отново във водеща туристическа, културна и образователна забележителност. „Планетариумът е готов за активна популяризаторска, образователна и изследователска дейност, да посрещне нови посетители, любопитни кръжочници, любители на астрономията и всички, които се вълнуват от необятното, непознатото отвъд планетата Земя“, допълни Мелемов.

„За своите 49 години, от създаването й през 1975 година, тази звездна институция доби популярност и се утвърди като значим туристически обект в региона и страната. Уверен съм, че с новото си оборудване и по-приветлив цялостен облик на сградата, интересът към нея все повече ще нараства!“, каза областният управител Захари Сираков. Той поздрави общинското ръководство за положените усилия при реализирането на този значим проект и постигнатите добри резултати, като отбеляза, че обновяването на „Планетариум с Астрономическа обсерватория“ в Смолян е инвестиция за развитието на образованието, туризма, икономиката и региона ни като цяло. Областният управител пожела на емблематичната за Родопите културно-образователна институция да продължава и занапред да бъде притегателен център за светилата на астрономическите науки, за ученици, туристи, граждани и гости на област Смолян.
Присъстващите на откриването имаха възможност да разгледат експозиция от астрономически снимки, както и старият телескоп, който е изложен във фоайето.

Всички гости и присъстващи на събитието бяха поканени в звездната зала, където днес бе представен първият сеанс с новата дигитална апаратура, лично от директорката на планетариума Цветелина Генчева.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!