ГОРЕЩА ТЕМА

Петима с Covid-19 са интубирани в смолянската болница

В момента петима пациенти, заразени с коронавирус, са интубирани и поставени на механична вентилация в Отделението по анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ), съобщи на брифинг директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчиев. „Вирусът тежко се прекарва от хора, които имат придружаващи заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания и т.н. Нашите пациенти са хора, с тежко-протичаща клинична картина“, добави д-р Даракчиев. В здравното заведение на областния град в момента се лекуват 21 пациенти с коронавирус.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева посочи, че се увеличава средната възраст на заразените. През октомври тя е най-висока – 62 години и 3 месеца, което предполага и по-тежкото боледуване.

За миналата седмица се отчита ръст на заразените от 87% (43 случая). „Това е червен код за степен на тревожност. 14-дневната заболяемост се изчислява на 66 на 100 000, с което минаваме от код жълт в код оранжев. Неблагоприятен факт за нашата област, е че продължително време имаме регистриране на сравнително висок брой случаи“, коментира д-р Кубатева.

От началото на пандемията в Смолянска област установените случаи са 771. Излекуваните са 647, а починалите 40. В момента активните са 84. Смолянска област е на 9-то място по брой случаи, каза областният управител Недялко Славов. Спрямо брой население областта ни е на второ място с 1 установен на 134 души, след Благоевград.

През миналата седмица е починал от коронавирус д-р Асен Сенков – общопрактикуващ лекар в маданското село Върбина. 77-годишният медик е боледувал за кратко вкъщи, след което е настанен в болница в тежко състояние и починал

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close