НОВИНИ

Петима лекари удостои с плакет и почетен знак Районната колегия в Смолян

Петима лекари удостои по случай Деня на българския лекар Районната колегия в Смолян с решение на управителния съвет. С плакет и грамота „Проф. д-р К. Чилов” получават д-р Емилия Апостолова, специалист „Ендокринология и болести на обмяната“, началник на Ендокринологично отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – гр. Смолян, и д-р Румяна Желева – общопрактикуващ лекар в гр. Девин (посмъртно).

Носител на почетен знак, посребрен и званието „Лекар на годината“ на национално ниво е д-р Христина Иванова – специалист „Нервни болести“, а на регионално ниво д-р Асен Сенков – специалист „Обща медицина“ и д-р Илия Сурчев – специалист „Вътрешни болести и кардиология“

В навечерието на Деня на българския лекар, който се отбелязва в деня на Св. Иван Рилски” по традиция провежда поредното издание на научният симпозиум „ЧИЛОВА АКАДЕМИЯ-2018”. Тази година тя ще се проведе в периода 19.10.2018 г.-21.10.2018 г.  в заседателната зала на хотел „Белвю Ски & Спа“ в Пампорово.

Проф. д-р Константин Чилов е роден през 1898 г. в Славейно. Той е един от колосите на медицината в България и личност с международна известност. Работи във всички области на вътрешната медицина. Всепризнат създател на съвременната българска клинична лаборатория и наложил европейското клинично и диагностично мислене в медицинската наука. Фундаменталните му научни трудове са двата тома “Вътрешни болести” (1551 с.); “Клинични лабораторни изследвания и тяхното практическо значение” (пет издания до 1948 г. с обем от 1000 с.); три тома “Клинични наблюдения”.

Advertisement
Back to top button
Close
Close