Култура

Петър Янев обединява гайдарите в България

В началото на ноември е първият национален събор на гайдарската асоциация

Известният смолянски гайдар Петър Янев започна обединяване на всичките си колеги. „Първата крачка е направена и вече имаме Българска национална гайдарска асоциация“, съобщи вчера именитият музикант. Желанието му е в обединението да се включат всички изпълнители – не само на родопската каба гайда, а и на джура и македонската.

„Винаги съм вярвал, че това трябва да го има, и че ще е нещо, което ще представя по по-солиден начин гайдата не само в България, а и по целия свят. Виждам през последните години връщане към корените ни, но виждам в същото време и неправилни неща и намесата на хора, които не са полезни. Длъжни сме да сме обединени, да сме заедно и да сме полезни за нас и фолклора“, коментира гайдарят. Той не скри, че идеята му се подкрепя от много негови колеги и българи, които милеят за националния фолклор.

В асоциацията са поканени да участват всички школи в страната.“ Гайдата за нас е светиня, символ на българщината. Тук не става въпрос за личности и отделни имена, а за нещо, което ще бъде за всички. Всеки може да застане както с името си и да представлява себе си, така и като състав. Трябва да направим така, че да бъдем разпознаваеми в международен аспект“, допълни още Петър Янев.

На 5 ноември Българската асоциация на гайдарите се събира на първия си национален събор в София.

До всички лица и организации,
имащи отношение към българския фолклор и гайдарското изкуство

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН СЪБОР
НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ГАЙДАРСКА АСОЦИАЦИЯ

(05.11.2017 г., гр. София, 10:30 ч.)

Уважаеми дами и господа,
За нас е удоволствие да Ви съобщим за учредяването на Българска национална гайдарска асоциация (БНГА). Сдружението си поставя за цел развитието и утвърждаването на българския фолклор и традиции, съхраняване и развиване на гайдарското изкуство (каба и джура гайда), разширяване пространството за творческа изява и социална реализация на изпълнители, автори и майстори на инструмента, разпространяване и популяризиране постиженията на български и чуждестранни творци в тази област в страната и чужбина.

Учредители на асоциацията са хора, които ценят ролята на гайдата в българския фолклор, съхраняват и обучават нови носители на гайдарското изкуство, популяризират и изучават този инструмент. Сред учредителите са известни гайдари като Петър Янев (който е и председател на асоциацията), Костадин Илчев, Тодор Кайков, Димо Железов, Веселин Козарев, Румен Стоянов, а също родолюбци и радетели за опазването и развитието на българския фолклор и култура като Теодора Игнатова и д-р Георги Мишев.

С настоящото писмо се обръщаме към Вас с покана да участвате в първия национален събор на Българската национална гайдарска асоциация, който ще се състои на 05.11.2017 г. (неделя) от 10:30 ч. в гр. София в ресторант „Веселото село“, намиращ се на ул. „Драган Цанков“ № 5, парк „Борисова градина”.
Надяваме се да откликнете на нашия призив за съвместна общественополезна дейност за популяризиране, запазване и развитие на гайдарското изкуство, а ние ще Ви посрещнем с позитивно отношение и готовност за подкрепа и с планове за съвместни събития, проекти, обсъждания, концерти и други инициативи.
Моля, да потвърдите участието си в събора и да заявите броя хора, които ще присъстват на имейл: info@bnba.bg или на телефон: +359876668663.

С уважение,
Управителния съвет на Българска
национална гайдарска асоциация:
Петър Янев, Теодора Игнатова,
Веселин Козарев, Георги Мишев

СЪБИТИЕТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ПОДКРЕПАТА НА:
• Петър Стоянов, президент на Република България 1997 г. – 2002 г.. Негови са словата: „Там където свършват думите идва гайдата, а гайдата е в душата на българина и е сред вечните елементи на нашата национална идентичност.“
• Теодора Игнатова, почетен консул на Република България в Демократична република Конго;
• Фондация „Ценности“;
• Фондация „Докосни щастието“.
Програма
10:30 ч. – Посрещане и настаняване на участниците – закуска и кафе;
11:30 ч. – Представяне на асоциацията;
13:30 ч. – Празничен обяд.

 

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close