Местни избори '2019

Пет балотажа и пет победи на първи тур в Смолянско, сочи допитването на „Отзвук“

Своя вот дадоха повече от 9 000 души в анкетите в 10-те общини на областта, около 66 000 са посещенията в сайта заради анкетите

Петима от кметовете на общини в Смолянско се очаква да бъдат избрани още на първи тур на местните избори, насрочени за следващата неделя на 27 октомври. В останалите 5 общини битката е оспорвана и вероятно ще се реши на балотажа на 3 ноември. Това сочат данните от допитването на сайта на „Отзвук“, което се проведе в дните от 12 до 16 октомври чрез 10 анкети, колкото са общините в областта. Анкетите на „Отзвук“, за разлика от подобни допитвания на информационни сайтове на влиятелни медии като 24chasa.bg и Offnews.bg, предизвикаха огромен интерес. За 5-те дни бяха дали своя вот над 9 000 души, а анкетите са имали близо 66 000 посещения от хора, които са се интересували живо как върви гласуването в otzvuk.bg.

Правим уточнението, че анкетите не са представителни въпреки ограничението да не може да се гласува повече от един път от един IP-адрес. Тъй като то може да бъде заобиколено от хора, които са на „ти“ с компютрите. В анкетите можеха да гласуват лица, които са без адрес в съответната община, и които нямат навършени 18 години. А и голяма част от избирателите – възрастни хора, не боравят с компютри и смартфони. До момента не е обявено и нито едно социологическо проучване за нагласите на избирателите, поради което няма как анкетите да бъдат сверени.

Какво сочи допитването на „Отзвук“?

Петима кметове на общини най-вероятно ще бъдат избрани още на първи тур. Това са Боян Кехайов (независим) в Неделино, за когото са подадени над 700 гласа от общо над 1200, или 58%. Втори в анкетата е изключително активният опозиционер във Фейсбук Севдалин Чандъров (АБВ) с 16%, трети е Стоян Беширов с 11%, и едва четвърти е Емил Войводов (ГЕРБ).

На първи тур се очаква да спечели и досегашният кмет на Доспат Елин Радев (ГЕРБ) с 63% от гласовете, втори е Арсен Маслев (ДПС) с 24%, а третият – Михаил Танев (АБВ) има поддръжката на едва 4%. В Доспат, вероятно поради липса на интрига, и гласуването в анкетата е по-скромно – към 430 гласа.

Сигурен победител на първи търг се очертава и кандидатът за трети мандат в Мадан Фахри Молайсенов с 55%. Претендентът за неговия пост Веселин Атанасов (ГЕРБ) има 33%. 12% са заявили, че няма да гласуват. И в Мадан интересът към анкетата не е чак толкова голям в сравнение с други общини с общо към 420 гласа.
Подобна е ситуацията и в община Борино, където също има само двама кандидати – Мустафа Караахмед (ДПС) и Сафет Терзиев (ГЕРБ). Гласувалите в анкетата за Борино са под 400, от които Караахмед получава над 200 гласа, или 54%, Терзиев 36%, а 10% няма да гласуват.

От подадените 720 гласа в Златоград, 360 са за Мирослав Янчев, или 50%, което го прави почти сигурен победител, дори и на първи тур. За Емил Хумчев (БСП) са гласували 28%, а за Невена Александрова (НФСБ) – 13%. Останалите са заявили, че няма да гласуват.

Най-голяма е интригата в Девин. Там в анкетата са подадени повече от 1400 гласа. С почти равни позиции са Здравко Иванов (БСП и ДПС) с 46%, с процент зад него е Красимир Даскалов (ГЕРБ) с 45%. Третият кандидат Пламен Балталийски от местна коалиция събира едва 2. Само 4% са обявили, че няма да гласуват, а един отговор, добавен от читател, че би гласувал за Здравко Иванов, ако все още е жител на Девин, са отбелязали още 2%. Ако подкрепата за Балталийски на изборите остане ниска, и в Девин е възможно кметът да бъде избран на първи тур.

Скрийншот от гласовете за Милен Белчев (ГЕРБ) от САЩ

Най-висока бе активността на глава от населението в община Баните, където са отчетени над 1000 гласували. От тях 42% са за Диана Фиданова (АБВ), 36% за Милен Белчев (ГЕРБ) и 10% за Ферад Емин от местната коалиция „Новото време“. Едва 7% събира Севдалин Хъшинов (БСП). Поддръжниците на Фиданова и Белчев показаха висока активност, явно приемайки, че резултатите от анкетата са важни в предизборната надпревара.

В Рудозем на Румен Пехливанов (ДПС), който досега печелеше на първи тур, може да му се наложи да отиде на балотаж. В допитването на „Отзвук“ той е втори с 34%, първа е кандидатката на местната коалиция Незиха Хутева с над 400 гласа и 40%. На трето място остава Радослав Филизов (ГЕРБ) с 19%.

В Чепеларе също се очертава балотаж, до който може и да не достигне досегашният кмет Славка Чакърова, която се явява като независима. За нея има 9% от гласовете в анкетата. Битката се очертава между Росица Черпокова (ВМРО) с 32%, Пантелей Мемцов (БСП) с 21% и Боран Хаджиев с 18%. Подкрепата за Анета Пашалиева (ДПС) е 7%. И в Чепеларе активността бе твърде висока, а резултатите на един от кандидатите бяха анулирани заради опит да бъде „хакната“ анкетата със софтуер.

Най-много гласове в анкетата бяха подадени в Смолян – почти 2200. Първи е досегашният кмет Николай Мелемов (ГЕРБ) с над 580 гласа, или 27%, зад него с почти 570 гласа е Кирил Хаджихристев (Новото време), а трети е Стефан Сабрутев (БСП) със 17%. Двама от тези трима ще отидат на балотаж на 3 ноември. 12% подкрепа събира Румяна Фиданова (ДПС), 5% – Мирослав Фисински (независим). Петър Кадиев (АБВ) и Владимир Гърбелов (НФСБ) имат по 2%.

Обвинение в манипулации, последвано от извинение

За отчитане на гласовете „Отзвук“ инсталира готов модул с възможност да сведе до минимум повторното гласуване с помощта на „бисквитки“ и ограничението да не може да се гласува повече от един път от един IP-адрес, респ. от едно устройство (компютър, телефон). Заради големия интерес предизборните щабове положиха впечатляващи усилия да покажат колко харесвани са техните кандидати и мобилизираха поддръжниците си да гласуват. За съжаление, някои от тях потърсиха начин да хакнат анкетата чрез софтуер за генериране на IP-адреси, и което в известна степен дискредитира достоверността на допитването. Така само за броени часове през нощта на 12-и срещу 13 октомври кандидатът на НФСБ Васил Попов се изкачи от предпоследно на първо място. Системата ни показа, че гласовете за г-н Попов бяха дошли от IP-адреси от САЩ, Холандия, Австрия, Швейцария, Украйна, Молдова, Латвия, Сърбия, Швеция и др., поради което бяхме принудени да анулираме резултата му. На следващия ден същото се случи и с анкетата за община Баните. Това ни принуди да анулираме всички гласове, получени от IP-адреси извън страната. И без това хората, живеещи в чужбина не могат да гласуват на местни избори.

Забелязвайки, че между 17.00 и 18.00 часа на 14 октомври гласовете на кандидат-кмета на „Новото време“ Кирил Хаджихристев са намалели от 518 на 487, Александър Бох от Смолян написа в социалните мрежи, че „Отзвук“ манипулира анкетата. На следващия ден поканихме г-н Бох в редакцията, и след 4 часа, по време на които му предоставихме пълен достъп до сайта ни, смолянчанинът се убеди, че някои кандидати, или техни привърженици, са се опитали да заобиколят ограниченията, за да „помпат“ гласове, а администраторът на otzvuk.bg им не само че не е манипулирал резултатите, но им е противодействал. След което Александър Бох публично се извини в социалните мрежи за обвинението към otzvuk.bg.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close