БИЗНЕСНОВИНИ

Пчели следят за чистотата и биоразнообразието на околната среда около извора на DEVIN

„Девин“ ЕАД грабна две награди от конкурса „Най-зелените компании в България“. Отличията бяха присъдени за уникален за България проект, в който пчели следят за биоразнообразието и околната среда около защитената вододайна зона, от която се добива изворната вода с марка DEVIN. Проектът се осъществява в партньорство с европейската асоциация BeeОdiversity.

Поставихме кошери в зоната около извора в Родопите. Чрез анализ на пчелния прашец за 22 показателя, сред които наличие на пестициди, тежки метали, химически вещества и др., проследяваме чистотата и биоразнообразието на околната среда. DEVIN Изворна е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда около своя извор и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване“, казва Петя Манастирска, мениджър „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД.

Всяко тримесечие поленът, добит около извора, се събира и се изпраща в специализираната лаборатория на BeeОdiversity в Белгия за анализ за наличието на пестициди и тежки метали. Правят се и допълнителни изследвания за растителното биоразнообразие и състоянието на околната среда в района. Последният индикатор покрива над 500 параметъра с цел откриване на потенциални замърсители или промени.

Годишният доклад от направените анализи показва пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в полена, събран от околната среда за всички тримесечия на 2019 г. и за първите две на 2020 г.

Благодарение на резултатите, специалистите на Девин ЕАД вземат решение по какъв начин да запазят и поддържат разнообразието от растителни видове в околната среда около извора. Пчелите служат и като система за ранно известяване, както и като помощник за евентуални мерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел на проекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състоянието на околната среда.

Нещо любопитно, което анализите показват: специфично за извора в Родопите е присъствието на повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително масово присъствие на жълт кантарион, дъб и бял равнец. Благодарение на полена е установено, че в района на извора се среща и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

Конкурсът „Най-зелените компании в България“ за десета поредна година отличи компаниите, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции в каузи за по-здравословна околна среда.

Повече информация за проекта на „Девин“ ЕАД има в публикувания наскоро доклад за устойчиво развитие.

DCIM100MEDIA

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close