Advertisement
Вяра и традиции

Пътуване от Делхи до Левочево

На събора в Левочево, гостува ръководителят на службата по търговско- икономически връзки Илия Деков, работещ към посолството на България в Индия, и прекрасното му семейство – Десислава Декова, съпругата му, работеща в Министерството на туризма като началник-отдел, дъщеря му Александра Декова на 16 г. и Ивайло Деков на 12 г.
Илия Деков гостува със семейството си на събора Илинден в с. Левочево. Те бяха посрещнати от неговия приятел от детинство Илия Василев – мой племенник.

Г-н Деков сподели за успешни индийски инвестиции в България в сферата на информационните технологии, фармацевтиката, земеделието и туризма. Както и за успешни наши инвестиционни проекти, осъществени в Делхи и други градове на страната. Индия е и най-добрият и успешен доставчик на интернет, в Делхи, Хайдерабад и други градове. Има успешни български проекти в Индия в производството на ветеринарни лекарства. Има изграден завод и изграждането на фотоволтаични паркове. Има ръст на двустранния българо-индийски стокообмен.

„Благородно дело, много хубав параклис. Дай Боже да има повече такива инициативи, защото това развива духовността и вярата на българина, от които се нуждае, както и развитието на християнския религиозен туризъм. Това е начин за развитие на туризма в селските райони, което ще осигури препитание на много хора“ – изрази впечатлението си от параклиса „Св. св. Кирил и Методий“ Илия Деков.

Бях силно развълнуван и приятно впечатлен, че г-н Деков бе научил в Делхи за изграждането на параклиса. Още по приятно ми стана, че освен за събора, семейството и децата му проявиха интерес да го посетят.

На въпроса ми кое най-силно го е впечатлило в Индия, той отговори: „Преди прожекцията на всеки един филм в кината на Делхи е излъчван техният химн. Всички посетители в залата стават на крака до изслушване на химна. Същото се повтаря във всяко училище преди всички занятия, пред учениците и учителите. Те също отдават със ставане на крака почит към националният си химн.
Питам се: Дали това може да се случи някога у нас?

Анастас Барбов

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!