ОБЩЕСТВО

Първокласничка и второкласник са новите звезди на танците в Смолян

7-годишната Божидара и 8-годишният Ангел спечелиха 21 медала за по-малко от година

Божидара и Ангел са заедно от една година. И още от първите състезания те разкриват своя невероятен потенциал. Излизат на подиума и побеждават. Усмихнатите деца танцуват с огромно желание, хъс и амбиция. Родени са за сцената, казват за тях родители и треньори. Когато печелят се надъхват още повече за победи. Няма и година, от както се състезават като двойка, Божидара и Ангел вече са натрупали солиден актив от медали и купи.

Младата госпожица е на 7 години и наесен ще е първокласничка. Партньорът й Ангел е година по-голям от нея и успешно завърши първи клас. „Не сме очаквали, че толкова големи постижения ще имат. Всеки път те ни изненадват. Разбират се като деца. Карат се, спорят, в следващия момент играят заедно, вълнуват се“, разказа майката на Ангел Таня Иванова – Свиркова.

Чар, артистичност и професионализъм лъха от Божидара и Ангел

Божидара започва да тренира в Спортен клуб „Фен – 85“ преди година и половина, а Ангел на 4-годишна възраст, когато му откриват астма на алергична основа. Сега двойката е под ръководството на 18-годишната състезателка по спортни танци Райна Димитрова, която се занимава индивидуално с тях. От октомври м. г. до сега те имат спечелени 21 медала от различни национални и международни състезания.

Младите танцьори са двойка на подиума от юли миналата година. Решението е на треньорите и то се оказва правилно. От самото начало се хващат и започват да танцуват все едно са играли дълго време заедно. През октомври тръгват на състезания. В началото в некартотекираните. Децата се справят повече от перфектно като печелят всички състезания, и не само в категорията, в която са като възрастова група, а и в по-горната. „Записвахме ги едновременно в до 7 години и до 9 години, като винаги печелеха“, допълва Таня.

Заедно с треньорката Райна Димитрова

Започват на 15 октомври 2017 с турнира „Изгряващи звезди 2017“ в Стара Загора и печелят първите места в категориите двойки до 7 и до 9 години в латиноамерикански танци. Следват победи и златни медали в „Купа България“, в турнири в Стара Загора, Чирпан, Казанлък.

Медалите, купите и изтъркани от тренировки обувки

През март т. г. Божидара и Ангел са картотекирани в Българската федерация по спортни танци. Успехите за тях не свършват и усмихнатите деца продължават с постиженията си на подиума. От март до сега имат 9 първи места, 4 втори и две трети. Последният шампионат е Държавното първенство в Панагюрище, на което стават вицешампиони в многобоя, печелят второ място в стандартните танци и първо в латино-американските. Стигат до там, че за кратко време събират всички точки, които са им необходими да отидат в следващия клас. Проблемът обаче е, че нямат възрастта. След година младите танцьори вече ще могат да се състезават с по-големите. Ангел и Божидара дори са родени в един месец – на 4 и 7 март. Спорят, играят си, забавляват се, но най-вече работят здраво над стъпките. Преди Републиканския шампионат са тренирали по 6 часа на ден. „И двамата са много издръжливи. Без оплаквания и мрънкане. Бяха си поставили за цел, че трябва да отидат и да спечелят. И според мен заради това издържаха на натоварването“, продължи да разказва майката на Ангел. И Божидара и Ангел са категорични, че трябва да се съсредоточат, да спечелят и станат шампиони на България. Освен треньорката им Райна Димитрова, с тях са се занимавали и специалисти от Пловдив – Калоян Иванов победителят от Dancing Star и Ангел Александров.

Божидара и Ангел печелят турнир и в Благоевград

На състезание и двамата се променят, детското у тях изчезва в момента, в който влязат в залата, а стремежът им е победата. „Искат да спечелят, но реално не знаят какво се случва след това. Те гледат по детски колко са големи медалите, купите какви са и т. н.“, казват родителите им.

И в живота извън залата Божидара и Ангел са заедно. В свободното време те излизат с майките си Таня и Радослава. Играят с топка, карат колела. Божидара е първокласничка, ще учи в Шесто ОУ „ИВан Вазов“, а Ангел второкласник във Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Състезателите по време на тренировка с треньорката Райна

Съучениците на Ангел в началото са реагирали подигравателно, че се е хванал с един женски спорт. Не след дълго обаче дошъл преломният момент. На Празника на буквите класната ръководителка помолила Ангел да изиграят няколко танца с Божидара пред съучениците. След приключване на спектакъла момчетата от класа вкупом поздравили своя талантлив съученик. „Мисля, че това му подейства много добре и му даде повече ентусиазъм“, разказва Таня.

Не липсват и трудности, като най-неприятните моменти са изморителните пътувания за състезания. Случвало се е да тръгват в 4 часа сутринта, пътуват, влизат в залата и пак печелят.

„Мечтаем да станем най-добрите треньори и да минем в М клас. Вече сме свикнали да издържаме много и по-малко ни болят краката“, казва с усмивка Ангел. Според Божидара най-трудното е когато се учат стъпките, а от танците – най-сложен е виенския валс.

С Калоян Иванов – победителят от Dancing Star

Основна роля в изграждането на двамата млади състезатели е изиграла тяхната треньорка Райна. Макар и на 18 години тя успява да влезе „под кожата“ на децата. „Райна не им е само треньорка, тя влиза в игрите им, а на състезанията им е като майка. Там те не търсят нас, а нея за всичко. Благодарни сме й, защото тя ги запали така. Тази година Райна беше абитуриентка“, разказват още родителите на талантливите деца.
„Божидара и Ангел са прекрасни деца, развиват се много бързо. В началото всичко им беше по детски, но с течение на времето те израстнаха и за мен вече не са деца. Лесно се работи с тях, бързо възприемат. Сега разучаваме нови неща. Когато една двойка премине в следващ клас трябва да се вдигне нивото на танцуване, сменят се вариациите, освежават се и се усложняват“, каза треньорката Райна Димитрова, която също е шампион на България в спортните танци заедно с партньора си Петър Сидеров.
Пред Божидара и Ангел предстоят нови предизвикателства. До навършването на 9 години на Ангел им предстоят редица състезания, които започват през октомври.

Елена Павлова

Снимките са предоставени от родителите на Божидара и Ангел

Покажи още
Back to top button
Close
Close