Advertisement
НОВИНИОБЩЕСТВО

Първата данъчна декларация в НАП Смолян – с данъчно облекчение за деца        

Първата данъчна декларация приета в офиса на НАП в Смолян е на жител, получил доходи от трудови правоотношения и ползва данъчни облекчения за едно дете ненавършило пълнолетие.

Освен на място най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП или електронен подпис.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2021 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чийто наематели са юридически лица и други.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2022 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък тази година е 3 май, първият работен ден след 30 април.

Преди подаване на годишна данъчна декларация с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, лицата първо трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, и тогава да подават документи.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор,  в сайта на НАП и Фейсбук страницата.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!