Advertisement
НОВИНИ

„Пампорово“ АД представи проект за уникален термален парк край Беденски бани

Термален парк, който ще се изгражда в планинска местност между Девин и Пампорово, е най-новият проект на „Пампорово“ АД, съобщи на пресконференция Мариан Беляков, изпълнителен директор на дружеството. Амбициозният проект на стойност няколко милиона лева предвижда създаване на целогодишен парк с минерална вода от дебита на Беденски бани. През този летен сезон Пампорово стартира с нови програми, свързани с климатолечение, допълни Беляков. Конференция на тема „Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе“ в курортния комплекс с участието на кметове от региона, представители на туристическия бизнес, медицински преподаватели и учени в областта на климатолечението.

Плановете за изграждане на термалния парк предвиждат да бъде издадено разрешение за строеж от община Девин през есенните месеци, а до края на следващата есен да бъде завършен самият парк. Според Мариан Беляков термалният парк ще бъде единствен по рода си в България с много външни топила, балнео зона и закрит комплекс. Паркът ще бъде в синхрон с концепцията на Пампорово за летен и зимен туризъм, допълни Мариан Беляков. Според него проектът за парк с минерална вода от Беденския извор се вписва в плановете за връщане на старата слава на Пампорово от времената, когато е бил основно в силата си като летен курорт. Освен към български туристи, новата – стара концепция за лятно Пампорово е насочена към чуждестранни пазари, включително и с поглед „много на изток“.

Мариан Беляков

Директорът на дружеството прогнозира, че в следващите години Пампорово ще се превърне през лятото в изключително желано място, в удивителен оазис, в който хората да бягат от непоносимите жеги. Според Беляков тези планове вече предизвикват засилен интерес от чужбина към летните оферти на Пампорово и дори се водят разговори за чартърни програми за лятото.

Климатолечението е бъдещето в туризма на фона на глобалното затопляне, заяви д-р Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Според нея устойчивото позициониране на България като дестинация минава през развитието на здравен туризъм, част от който е климатолечението.

Пампорово и Чепеларе отчитат ръст на туристи и повишен интерес към региона, според кмета на Чепеларе Боран Хаджиев. Постъпленията от курортна такса в Чепеларе през 2023 г. са близо 356 000 лв., което показва увеличение на туристическия поток в сравнение с предходната. Последните статистически данни за първите 4 месеца на 2024 г. показват, че 73 000 туристи са избрали да почиват в община Чепеларе, а реализираните нощувки са 293 000.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!