Местна власт

Пак внасят бюджета на Смолян без обществено обсъждане

Председателят на Общинския съвет в Смолян Димитър Кръстанов е включил повторно обсъждане на проекта за бюджет на Община Смолян за 2017 г. като втора точка от дневния ред на заседанието, насрочено за 27 април 2017 г. от 15.00 часа. Проектът, внесен от кмета Николай Мелемов на 25 януари, не бе приет от общинските съветници, като един глас се оказа решаващ – този на съветника от ГЕРБ Филип Топов. „Считам като юрист, че е допуснато нарушение на чл. 84, ал. 4, 5 и 6 от Закона за публичните финанси. Считам, че не са спазени указанията на министъра на финансите г-н Горанов.“ – заяви тогава Топов и обяви оставката си като председател на групата съветници на ГЕРБ заради системно внасяне от кмета на проекто-решения в ОбС в противоречие със закона. На това заседание в ОбС се разгоря имало ли е обществено обсъждане на проекта за бюджет, или не. Според Мелемов и зам.-кмета по финансите Венера Аръчкова такова обсъждане е имало на 5 декември 2016 г. На което Топов и съветници от КРОС и БСП опонираха с аргумента, че тогава е обсъдена само рамката за местните дейности, т. е. само едно от 18-те приложения, внесени в ОбС.

Внасянето на проекта за бюджет в ОбС без да е проведено обществено обсъждане бе и основният аргумент, с който КРОС поискаха 27 февруари свалянето от поста на Славка Каменова като председател на ОбС, което и стана. А кметът Мелемов обяви, че повече няма да внася бюджета и ще кара 2017 г. без бюджет. Дали с включването на точката в дневния ред новоизбраният председател Димитър Кръстанов е убедил Мелемов да се опита да получи съгласието на мнозинството съветници, ще стане ясно в четвъртък.
За прибавянето на точката в дневния ред Кръстанов се аргументира с писмо от служебния министър на финансите Кирил Ананиев до община Смолян от 9 март т.  г., в което той препоръчва „своевременно организиране и насрочване на сесия на Общинския съвет, на която отново да бъдат разгледани параметрите на бюджета на общината за 2017 година“. „На нея следва да се анализират съвместно и внимателно всички спорни и противоречиви елементи от предложенията на Общинския съвет и на кмета на общината с цел постигане на съгласие.“ – пише министърът. „Финансирането на дейностите през цялата бюджетна година при условията на чл. 98, ал. 2 от Закона за публичните финанси (с параметрите на миналогодишния бюджет – б. а.) не е алтернатива, вкл. доколкото създава несигурност и крие рискове за качеството и обема на услугите, предоставяни на местната общност.“ – казва в писмото Ананиев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close