Без категория

Отстраниха общински съветник от ДПС заради неизвинени отсъствия

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Чепеларе е прекратила правомощията на общинския съветник от ДПС Филип Делисивков. Причината за отстраняването е отсъствия по неуважителни причинив три поредни заседания.

Сигналът до ОИК е подал председателят на Общинския съвет Панталей Мемцов на 15 септември т. г. заради това, че Филип Делисивков не е участвал в общо пет заседания на ОбС без да го е уведомил. Отсъствията на съветника са били на 30 януари, 30 април, 30 юни, 30 юли и 27 август.

Отстраненият общински съветник Филип Делисивков

„Когато на пет заседания съветник отсъства, или на три поредни заседания по неуважителни причини, аз като председател законово съм задължен да подам сигнал в ОИК. Всеки се явява на избор и става съветник по свое желание. Не знам защо се вдигна такъв шум за човек, който не си изпълнява задълженията към избирателите“, лаконичен бе председателят на Общинския съвет Панталей Мемцов.

До момента ОбС – Чепеларе, заради пандемията има проведени четири онлайн заседания в платформата за онлайн комуникация – Zoom. А от началото на мандата са свикани осем редовни и четири извънредни. Във възражението си Делисивков обяснява, че не е получавал покани за заседанията през януари и юни, а на 30 април не е успял да се свърже с мрежата на Общинския съвет на провелата се онлайн сесия.

В решението си, взето с 8 гласа „за“ и 3 „против“ Общинската избирателна комисия е приела, че Делисивков е нарушил правилника на ОбС с това, че е отсъствал на три поредни сесии – през юни, юли и август.
Филип Делисивков е обжалвал в Административния съд решението на ОИК, с което са му прекратени правомощията. На 20 ноември след проведено едно съдебно заседание, делото е обявено за решаване.
ОИК обявява на мястото на Филип Делисивков следващия в листата на ДПС – Диляна Бонева.
Филип Делисивков отказа да коментира случая до излизане на съдебното решение.

Потърсен по телефона областният лидер на ДПС Салих Аршински заяви следното: „На този етап коментарът ми е, че колегата Филип Делисивков не е бил надлежно призовавам за провежданите сесии, не е бил надлежно уведомяван и не са му били изпращани надлежно материалите за сесиите. Това обаче е формалният повод председателят а ОбС – Чепеларе да иска отстраняването му. Неформалните поводи, защото такива определено има, ще коментираме след като бъде поставен съдебният акт“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close