Инциденти

Оцелелият по чудо на АМ „Тракия“ Янко Атанасов: Нямаше никаква мъгла, гореше сметището

Смачканото до неузнаваемост „Ауди А6“ на АМ „Тракия“, което обиколи всички медии, е на бившия полицай от Кутела Янко Атанасов. Мъжът все още е в шок от преживяното. Янко се измъква от зверското меле само с няколко драскотини, макар и да е бил в епицентъра на верижната катастрофа. Оцелелият по чудо мъж е бил във втората кола в мелето. ТИР с пловдивска регистрация удря в задната част аудито и го блъска под каросерията на камион с македонска регистрация. След това зад тях започват удари след удари. „Беше страшна гледка. Такова чудо не съм виждал. Рязаха ламарини, за да изкарат ранените. Колите изглеждаха като купчина желязо“, разказа Янко. Той се е спасил с едни десет сантиметра. „Живее втори живот. Янко по чудо е оцелял при този сблъсък. Ако е имало пътник до него, щеше да стане най-лошото“, казват неговите съселяни.

Пенсионираният полицай пътувал в злополучната сутрин за Враца. „Още след излизане от тунела „Траянови врата“ миришеше на пушек. Колкото повече карах, димът ставаше по-гъст. Когато започнах пускането по наклона, включих фаровете за мъгла, аварийните мигачи и сложих очилата за мъгла. Когато слезнах в ниското на разклона преди Мухово, застигнах един македонски ТИР, изнесох се вляво и тогава се чу отзад трясък. Удари ме един пловдивски ТИР и ме вкара под гумите на македонския камион, след което цялата предница влезе под каросерията“, разказа Янко. Мъжът запазил самообладание и веднага изскочил от колата. Последвал втори удар между двата камиона и кабината на аудито влезнала плътно още по-навътре под каросерията. Шофьорите се събрали около катастрофиралите коли, Янко се обадил на спешния тел. 112. След няколко минути започнали да се чуват удари на други коли. Черната статистика е 40 ударени автомобила с 32-ма пострадали. За щастие Янко е само с няколко драскотини по лицето и ръцете. Не е губил съзнание и бързо е успял да се окопити и да спре крановете на газовата бутилка, за да не избухне.

„Няма такава държава. Катастрофата стана в 6,30 часа сутринта, а ни освободиха в 16,00 часа следобед. Цял ден бяхме на магистралата, без вода, без храна. Могат ли да те оставят толкова часове без да се погрижат за теб? В интерес на истината спешните екипи на Бърза помощ бяха първи, на 15-тата минута пристигнаха. Много точно действаха. След като видяха каква е обстановката, започнаха да пращат пикапи с трима-четирима медици, които оказваха помощ на място на по-леко ранените“, допълни още мъжът. След медиците пристигнали пожарникарите, а едва след тях полицаите. „На произшествие с 40 коли те изпратиха четирима полицаи за оглед, без дознатели дори. Най-малкото трябваше да дойде началникът на КАТ, главният секретар също. Затвориха пътя и не можеха да оправят движението, защото нямаше КАТ. Затова казвам, че я няма държавата. Мен тези неща много ме дразнят, защото съм бил в системата. Към 10,00 часа дойде и наблюдаващ прокурор. „Натиснаха журналистите. Каквото излъчиха първите за сметището, другите го замазаха. Категорично казвам, че гореше сметището, миришеше на изгоряло. Нямаше никаква мъгла“, ядосва се Янко.

Сега, като гледа колата, бившият полицай си прави изводи за своето спасение. Големият габарит на аудито и отворените въздушни възглавници са омекотили удара. Интересен факт е, че нито една гума на колата му не се е спукала. Тепърва Янко ще очаква оглед от застрахователната компания, за да може да получи обезщетение за нанесените тотални щети по автомобила. В неговия случай виновен е пловдивският тир, който го ударил отзад. Казали им, че трябва да си вземат колите и застрахователите на място щели да правят огледи. Още същата вечер Янко намерил пътна помощ и срещу 400 лева докарал купчината желязо в Кутела. Покрил е колата с найлон, за да я предпази, ако падне дъжд. Вътре в жабката са му всички документи. Пострадалите при мелето решили да водят групово дело с помощта на автомобилната асоциация. „Ако застрахователите откажат да направят оглед на щетата, ще ги съдя“, закани се мъжът.

Янко Атанасов 27 години е работил като полицай. Бил е квартален на селата около Кутела. Пенсионирал се през 2010 година, недоволен от системата. „Срамота е полицай да почва работа за 620 лева. Години наред ги лъжат“, коментира мъжът. За Янко тази катастрофа показва, че системата не работи. „Това, което стана, беше един своеобразен терористичен акт и ги видяхме как действат на практика. Представяте ли си да докарат полицаи от магистрала „Хемус“. Нямам думи. Могат да говорят каквото си искат за медиците, но те си знаеха работата. Работеха като по учебник. Пожарникарите също“, допълни още оцелелият мъж.

Елена Павлова

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close