Advertisement
НОВИНИ

Отново бе удължен срокът за откриване на Планетариума

Договорът за обновяване на Планетариума в Смолян е удължен до 30 април, каза директорът на неработещата от три години институция Цветелина Генчева, цитирана от БТА. Тя добави, че има подписан анекс и удължаването е за осчетоводяване на средствата по проекта.

„Всички ремонтни дейности са приключили. Работим по много проекти, ще бъде много атрактивно и интересно. Подготвяме много скоро да бъде това дългоочаквано откриване“, каза още Генчева.
Тя обясни, че е доставено изцяло модернизирано оборудване за цифров планетариум с нова софтуерна система за прожекции. Има голям интерес Планетариумът да бъде отворен, той липсва и на гражданите на Смолян и на туристите, които посещават Родопите, допълни Генчева. Сградата също е реновирана, както и отоплението на помещенията.

По време на общественото обсъждане на бюджета на Община Смолян за 2024 г., което се проведе миналата седмица, Цветелина Генчева, посочи, че за годината са предвидени средства за заплати на седем души. В момента един физик е назначен на осем часа, счетоводител на два часа и финансов контрольор на граждански договор.
В момента се работи и по актуализиране на сайта, където ще бъде публикувано работното време и датата на откриване на Планетариума, посочи още Генчева.

Припомняме, че през 2020 година планетариумът затвори врати за посетители. Тогава бе обявено, че се започва основен ремонт и обновяване. Проектът стартира на 30.12.2020 г., а работата по цялостното му обновяване трябваше да приключи на 30.06.2023 г. Обявената тогава стойност стойност бе 4 156 302.16 лева, включваща основен ремонт, реконструкция и ново, модерно оборудване.

Поради забавяне, както по ремонтните дейности по сградата, така и по доставката и монтажа на оборудването, се наложи подписването на анекс за удължаване срока на проекта. С подписването на анекса се удължи и срокът за изпълнението проекта с 6 месеца, а именно до 30 декември 2023 г.
„Намеренията на Община Смолян са физическото изпълнение на СМР, дейностите и доставките да приключи до месец септември или октомври, а до края на годината да бъдат отчетени разходите по проекта. Проектът е важен и значим и Община Смолян полага максимални усилия да бъде изпълнен качествено в новоопределения срок и в рамките на установените по закон процедури.“, съобщиха тогава от пресцентъра на общината.

Дни преди изтичането на срока на договора кметът на Смолян Николай Мелемов заяви пред медии, че се очаква през януари тази година, ремонтът и оборудването на планетариума в Смолян да приключат и той да отвори врати за посетители. Тогава той уточни, че е трябвало да дойдат италианци, за да монтират апаратурата в Звездната зала, което е последната и най-важната дейност. „Сега се оказа, че ще дойдат хора от Китай в началото на януари и те ще монтират купола. Тоест през януари проектът ще бъде окончателно завършен и се очаква планетариумът да започне да посреща туристи“, поясни през декември м. г. Мелемов.

Кметът допълни, че ще направят хубава реклама на емблематичната за Смолян сграда. „Уверен съм, че планетариумът ще привлече много туристи. Ще бъде най-хубавият планетариум на Балканския полуостров“, посочи още той.

Той припомни, че в дейностите по ремонт и саниране на сградата са вложени над 2 млн. лв. и отделно още толкова са дадени за оборудване. „Това са доста пари и се радваме всичко ще се случи, въпреки че го обещахме отдавна. За 50 години един път се ремонтира планетариумът и може да се гордеем с новата му визия и възможности, когато бъде открит.“, допълни кметът на Смолян.

Дни след това пред БТА зам.-кметът на Смолян Марин Захариев заяви следното: „Планетариумът в Смолян ще отвори врати отново през февруари изцяло обновен.
До един месец се планира да бъде официалното откриване на смолянския дом на астрономията, който ще предлага виртуални космически разходки, визуализирани с най-модерно оборудване. Оборудването за Планетариума е доставено от три континента, екранът е произведен в САЩ, проекторите са японски, а част от апаратурата е от Европа, уточни зам.-кметът Марин Захариев.“

Планетариумът с астрономическа обсерватория в Смолян е най-големият в България. Отваря врати на 6 септември 1975 г. и оттогава е посетен от над 2 500 000 души.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!