НОВИНИ

Отнемат имущество за близо 400 000 лева на осъдена за измами адвокатка

В Окръжния съд в Смолян тръгва дело за отнемане на имущество на осъдена за измами адвокатка. Съдебният процес е образуван по искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и е насочен срещу имотите на Цветолюбка Славкова – Езеако. Жената от години живее в девинското село Стоманово, а през 2015 г. е била и кандидат за кмет на населеното място.

Исковата молба на КПКОНПИ е от началото на годината за отнемане на имущество на стойност 387 749.39 лв., придобито от престъпна дейност. Тя е насочена срещу Цветолюбка Езеако и съпругът й Кенечукву Крис Езеако от Нигерия. Делото обаче и до днес не може да тръгне заради нигериецът, който не може да бъде открит. Съдът е допуснал обезпечение – наложен е запор и възбрана на имуществото им.

Името на 49-годишната Цветолюбка Езеако нашумя преди няколко години след извършени серия от измами с имоти. Жертвите й я откривали по обява във вестник. На съобщението „Адвокатска кантора дава заеми“ се отзовало и младо семейство с дете, което впоследствие изгубило цялото си имущество – първо апартамент в столичния кв. „Дружба“, а после и част от къща в кв. „Симеоново“. През 2009 г. пострадалите завели дело за измама срещу адвокатката, но тя изчезнала и била обявена за национално издирване. След време отново излязла на светло и продължила с лихварската си дейност. Намерила си нови жертви.

През 2012-2013 година Цветолюбка Езеако се заселва в девинското село Стоманово. И още в началото намира поредната си жертва – Красимир Чавдаров, жител на Стоманово. Тя го омаяла, че може да му съдейства за узаконяване на незаконна пристройка към къщата му. 61-годишният мъж наивно броил 2000 лева на адвокатката, но така и не получил желаната помощ. Накрая се принудил да подаде жалба в полицията.

През 2017 г. Девинският районен съд осъди Езеако да излежи една година в затвора при строг режим. След обжалване Окръжният съд измени наказанието на условно с четиригодишен изпитателен срок. Причината е представено пред втората инстанция свидетелство за съдимост от което станало ясно, че тя вече е реабилитирана.
Цветолюбка Езеако е осъждана. Първата й присъда е от 2008 г. – глоба 1 000 лв. На следващата година е осъдена на четири месеца условно. Срещу нея има висящи седем наказателни производства за измами в Районна прокуратура София и Елин Пелин, включително и за измами с причинена вреда в големи размери.

49-годишната жена е родена в Тетевен. Завършила е право в юридически факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. След скандалните измами и общодържавно издирване се премества да живее в Девинско. През 2006 г. с решение на Софийския адвокатски съвет адв. Цветолюбка Славкова е отписана за срок от една година и глобена с осем минимални заплати.

През 2011 година юристката сключва граждански брак в София с 45-годишния нигериец Кенечукву Крис Езеако. Мъжът е вписан в Търговския регистър с две фирми. Съдружник е в „ААВ Спорт“ ООД София – занимаваща се с консултански услуги, и едноличен собственик на капитала на „Кристо Геймс“ ЕООД София. В края на миналата година Софийски районен съд налага запор за 440 692 лв. на дружествените дялове на „Кристо Геймс“ по искане КПКОНПИ.

В момента Цветолюбка Езеако все още е в село Стоманово. Препитава се, като кара млякото на местният животновъд Ивайло Аянски, който пък е известен със своите ясновидски способности.

Жителите на Стоманово казват за нея, че не била лош човек, разговаряла с всички. Живеела с едно момче на семейни начала.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close