Местна властНА ФОКУС

Отложиха заседанието на Общинския съвет в Смолян, свикано в нарушение на закона

Свиканото днес онлайн заседание на Общински съвет – Смолян, се отложи. След повече от час дебати съветниците решиха да оставят за следващо заседание всички точки, с изключение на първата – отпускане на финансова помощ на Даниела Йорданова за покриване разходи по лечението й в чужбина.

Сред отложените докладни записки за следващо редовно и присъствено заседание, са и двете скандални предложения на кмета Николай Мелемов – за отдаване под наем на топлоцентралата за жълти стотинки, и за отстъпване право на строеж за 30-годишен срок, на четири общински имота на фирма „Линк Асист“ ЕООД.

Общински съветници коментираха, че заседанието , свикано онлайн, е в нарушение на Закона за местно самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Първоначално управляващото мнозинство гласува, че сесията е легитимна, но в последствие след дълги дебати и спорове, взеха решение да отложат разглеждането, като гласуват само по първата точка от дневния ред.

Днес по-рано народният представител Зарко Маринов излезе с коментар, че общинските съветници се готвят да участват в нелегитимно заседание, свикано в грубо нарушение на ЗМСМА. ”Законът е ясен и в чл. 28 на ЗМСМА, където са изредени изчерпателно9 случаите, в които може да бъде свикано заседание от разстояние. Ако днес бъде проведено заседанието онлайн, ще сезирам областния управител и прокуратурата”, каза още Зарко Маринов.

„Още на комисията по законност, аз, колегата Иван Гавазов и Димитър Кръстанов, се опитахме да убедим вносителя и председателката, че днешното заседание е свикано незаконосъобразно. Изходът беше то да се отмени и да се насрочи, като редовно.  За съжаление хората сякаш изгубиха интерес към работата на Общинския съвет, а той е разпоредителят на публичните финансови средства – как и за какво следва да се харчат и т.н. Само с пиар не става”, написа във фейсбук съветникът Филип Топов, като благодари за изразената категорична позиция на депутатите Зарко Маринов, който реагира още в сутрешните часове, и на Михал Камбарев, който се включил в онлайн заседанието.

„Днес бяхме на заседание на ОбС заради две спорни точки. Не взехме отношение по тях и напуснахме заседанието преди да бъде приет дневния ред, защото то беше свикано в разрез с Правилника за устройство и дейността на общинския съвет, както и ЗМСМА. Изложихме аргументи, които бяха подкрепени и от други будни общински съветници, че заседанието не е легитимно и трябва да бъде насрочено според правилника. Щяхме да сезираме всички компетентни органи, но разумът надделя и ОбС прие да разгледа само точка първа точка”, посочва в поста си в социалната мрежа народният представител Михал Камбарев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close