НА ФОКУС

Отлагат или отменят копаенето на новия асфалт ул. „Първи май“ в Смолян?

След фалшивата новина на "ВиК", че водният проект е стартиран, последва мълчание и информационно затъмнение

„От началото на месец август стартира изпълнението на проекта „Реконструкция и доизграждане на вътрешната канализационна и водопроводна мрежа на гр. Смолян – етап 1: „Участък от път ІІІ-866 от км 9+478 до км 8+901 при ул. „Първи май“ и от км 8+901 до км 8+255 при ул. „Миньорска“.“

Това съобщение изпрати до медиите на 21 август „ВиК“ ЕООД – Смолян. В него се посочва, че ще бъде спирано движението по ул. „Първи май“, по ул. „Миньорска“ и по ул. „Хан Пресиян“. От кога до кога – не бе отбелязано. Само бе уточнено, че се започва работа „приоритетно по ул. „Първи май“, тъй като тя е част проекта на Агенция „Пътна инфраструктура“ по лот 24 за реконструкция и рехабилитация на пътя Смолян – Девин. След описание на обходните маршрути и обещанието, че „когато ще е нужно затваряне на улици, това ще бъде своевременно обявявано„, „ВиК“ се извинява към всички жители и гости на град Смолян за създаденото неудобство. Прессъобщението завършва с текста „Надяваме се на вашето разбиране, толерантност и търпение!“ и телефона за информация на ръководителя на проекта Николай Сираков 0885 65 75 14.

На 21 август съобщение изпрати и АПИ, в което обяви, че от 22 август до 15 септември „заради реконструкцията и доизграждането на канализационната и водопроводната мрежа на града ще бъде ограничено преминаването на моторни превозни средства по ул. „Първи май“ в отсечката от кръстовището при ул. „Хан Пресиян“ до хотел „Соколица“ .

Смолянчани реагираха гневно в социалните мрежи на съобщението, че ще се копае току-що положеният нов асфалт, а областният управител Недялко Славов, „ВиК“ и АПИ не дадоха смислено обяснение защо не са положени тръбите преди да се асфалтира. Потърсени за коментар и ръководителят на проекта на „ВиК“, и областният управител обявиха, че проблем няма, тъй като положеният асфалт е на етап биндер. Според Славов асфалтирането на етап биндер било правилно, тъй като става дума за „входа на Смолян“ и да не се пречи на преминаващите в продължение на няколко месеца. „ВиК“ ще положи тръбите, ще възстанови „биндера“ и едва след това изпълнителят на лот 24 „ИСА 2000“ ще положи износващия пласт.

До днес „ВиК“ така и не започна реконструкцията на водопровода и канализацията по ул. „Първи май“. В същото време „ИСА 2000“ започна подготовката за полагане на износващия пласт асфалт с повдигане на нивото на шахтите и решетките на уличните оттоци.

„Не можем повече да чакаме, до 15 септември е срокът за приключване на обекта“, каза управителят на „ИСА 2000“ Юлиян Инджов.

Потърсен за информация по телефона, вчера ръководителят на проекта на „ВиК“ Николай Сираков заяви, че не знае дали и кога ще се копае новия асфалт на ул. „Първи май“. „В момента се стиковат двата проекта в София, не мога да ви кажа.“ – лаконичен бе Сираков. Според зам.-областния управител Андриян Петров улица „Първи май“ няма да се разкопава, но не даде повече информация.

В рамките на проекта „ВиК“ ЕООД е подписало два договора за осъществяване на дейности по информация, комуникация и визуализация по проект „Интегриран воден проект на агломерация град Смолян“ на стойност 80 хиляди лева. Но и по двата договора основните разходи са за официални церемонии (първа копка и рязане на лента) – 12 500 лева, 9 000 лева струва провеждането на 3 пресконференции, други 9 800 лева са за два билборда, още 18 000 лева – за 300 рекламни флашки и 300 за рекламни конферентни чанти, а 3600 лева – за 300 персонални тефтера. Предвидени са само 3 публикации и съобщения в местен печат или телевизия за 1890 лева. От което следва изводът, че „ВиК“ е заложило разходи за пиар и пропаганда, но не и за информация на гражданите на Смолян.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close