Култура

Откриха барелеф на летописеца Петко Карапетков

В петък, на официална церемония, бе открит барелефа на летописеца на Среднородопието Петко Карапетков. Монументът е поставен до входа в село Славейно, до входа на Център „Родопи“ на Софийския университет. Барелефът е изработен от скулптора Ангел Бебелеков.

Официалната церемония се състоя в двора на център „Родопи“. Снимка ОНИСПЦ „Родопи“

Петко Карапетков е среднородопски краевед, общественик и просветен деятел, човек с поетична душа. Роден е през 1912г. на големия християнски празник Коледа в село Карлуково (днешно Славейно). Поддържа възрожденския дух за просвета почти половин век. През неговите ръце преминават няколко поколения ученици .Взискателен и строг, Петко Карапетков успява да даде основни познания на своите възпитаници в областта на математиката, помогна им да се изградят като добри хора и можещи личности, да бъдат родолюбци. 65 години той посвещава на читалището и читалищната дейност почти 65 години. Изследовател е на миналото, традициите и битуването на Славейно и близките на него села Кутела, Виево, Тикале, Ряка, Стърница и други. Два пъти отказва да заеме предложената му длъжност училищен инспектор през 1942 г. в Златоград и през 1952 г. в Смолян.

В продължение на повече от 50 години Петко Карапетков изследва историята на родното Славейно и селата по поречието на река Малка Арда. Автор е на книгите „По поречието на Малка Арда – народни песни“, „Славейно – родовете“, „Още за Славейно и селата около него“, „Славейно. Минало“ и др.

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close