Вяра и традиции

Отиде си родопският будител Димитър Мариновски

Днес ни напусна родопският будител Димитър Мариновски – един достоен родопчанин и уважаван краевед и изследовател. Той бе наречен от списание „Български лекар“ като последния възрожденец в Родопите, създал и работил 30 години безвъзмездно в музей „Проф. Д-р К. Чилов“ в родното Славейно, общественик и секретар на читалището над 40 години.

Родолюбец до мозъка на костите си, отдал целия си живот, за да буди духа и патриотичните чувства сред хората, написал прекрасни книги, изравяйки от пепелта на забравата имената на много хора.

Димитър Мариновски е роден на 27 април 1947 г. в смолянското Славейно. Работил е  няколко години и като секретар на Общинския съвет за култура в с. Славейно, и над 10 г. е член на Окръжния съвет за култура в Смолян. Плод на дългогодишната му събирателска и проучвателна дейност за живота и творчеството на поета-символист Иван Шишманов – Бистров, през 1994 г. в съавторство със Славка Мариновска и Георги Талев издават книга за него. През 1999 г. Мариновски издава първата книга за живота и дейността на бележития български учен проф. Константин Чилов. През 2001 г. излиза книгата му „Кадънин бук“ – сборник с легенди, разкази и умотворения. През 2018 г. издава „Искри изпод пепелта на забравата“ – книга разкриваща живота и дейността на Никола Сираков, Никола Каишев и други достойни славейновци.

Димитър Мариновски е автор на десетки статии, разкази, стихотворения и материали, публикувани в списанията „Родопи“, „Читалище“, „Дарители“ и вестниците „Родопски устрем“, „Родопски вести“, „Глас народен“, юбилейни вестници и др. Член е на Регионалното дружество на родоизследователите в Смолян, както и на Българския съюз за защита на Родопите. Негово хоби са историята, археологията, природната пластика, фотографията, театъра и туризма.

Подготвя и експонира 11 самостоятелни изложби с природни пластики.

Носител е на орден “Кирил и Методий” III степен, “Отличие за читалищна дейност” и др. От участието си в конкурса по случай 1300-годишнината на българската държава печели втора награда с легендата си “Кадънин бук”.

Погребението ще се състои на 03.08.2019 г. (събота) от 11.00 ч. в църква ”Света Фотиния” с.Първенец.

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Вестник „Отзвук“ изказва съболезнования на близките!

Advertisement
Back to top button
Close
Close