Вяра и традиции

Отбелязаха 100-годишнината от рождението на култовия катаджия Стефан Бадев – Маршала (видео)

Десетки смолянчани почетоха с възпоменателна вечер 100-годишнаната от рождението на култовия катаджия в Родопите Стефан Бадев – Маршала. В сряда залата на Народно читалище „Орфееви гори“ се препълни от хора, дошли да си спомнят за емблематичния си приятел, колега, роднина и съгражданин.

Бившият началник на КАТ Лазар Френкев със сълзи на очи разказваше за годините, прекарани в службата с великия катаджия

Стефан Бадев – Маршала, е роден на 7 август 1919 г. Още приживе за него се носеха легенди – строг, безкомпромисен към нарушителите, неподатлив към рушвети, с богата душевност и несравнимо чувство за хумор. Той е една бележита личност, човек, чието име свети в спомените на мнозина и до днес със своята неопетненост и сила.
Завършил е основно образование в Райковската гимназия. Обичал да пише стихове, които изпращал в списание за средношколци „Българска реч“. Членувал е в РМС. А в предпоследния клас в гимназията е изключен за разпространение на марксическа литература. Още тогава негов съученик – Сава Попсавов от Момчиловци, му дава прякора Маршала, заради шапката му, която била по-различна от униформените – по-голяма, с особена козирка, наподобяваща на маршалските шапки.

Внукът Стефан Бадев (вляво), който носи и трите имена на дядо си, прочете ръчно написана от Маршала автобиография. На снимката до него са: Цветанка Илиева – секретар на читалището, Валя Бадева – дъщеря на Маршала и нейният син.

Стефан Бадев започва работа в системата на МВР през 1948 г. като шофьор на старшинска длъжност. През 1959 г. получава званието лейтенант. Назначен е за автоконтрольор, а след това началник група КАТ и зам.-началник “Пътен контрол“ до пенсионирането си през 1975 г. Той обаче продължава да работи още 16 години в КАТ – до 1991 г., като нещатен автоконтрольор. За кратко е главен редактор на списание „Безаварийко“.

В читалището беше подредена и изложба в памет на Маршала

И до днес е останал емблематичен така нареченият „Маршалов завой“ – над село Соколовци, където той наблюдавал с бинокъл движещите се пътни превозни средства. Бил е единственият катаджия с право да наблюдава с бинокъл и на база на това да глобява. Стотици са спомените от неговата дейност. Веднъж глобил с 5 лв. шофьор и наказаният доволен му казал: „Другарю Бадев, добре, че не ма е фатил Маршала, кожата щеше да ми одере!“. Направил му Маршала дупка в талона и рекъл: „Глобата ти е от Бадев, дупката – от Маршала“.

*От Пампорово към Соколовци с превишена скорост се движила лека кола. Спрял я Маршала и казал на водача: „Е-ей, залетял ли са, га че ша форкнеш!“ – „Ядох пиле на Пампорово, другарю майор!“ – шеговито отговорил водачът. „Брей, ами ако беше ял риба, трябваше да та трося в дерьоса!“ – засякъл го Маршала.

*Спира водач, който пресякъл непрекъснатата осова линия. „От настопи чертона?“ – пита Маршала. „Га съм я настопил, да не сом я строшил?“ – недоволства шофьорът. „Не си я строшил, ама главота си може да строшиш!“ – бил отговорът.

*Разменил районите на автоконтрольорите за внезапни проверки. След акцията на доклада един млад автоконтрольор докладвал за стореното и допълнил: „Фатих и един пиян!“. „Я да го видим тоя убиец!“ – поискал Маршала. Като погледнал свидетелството, го подхвърлил и казал: „Тоя ми го фати трезвен, та да та наградям!“. Хванатият бил известен горски, който се движел винаги с мотора си пиян – професионална деформация.

В препълнената зала бяха бивши и настоящи полицаи, катаджии, шофьори, роднини, съграждани на Маршала. Събитието бе почетено от зам.-областния управител Владимир Гърбелов и общински съветници от БСП и КРОС.

За добра служба Стефан Бадев е многократно награждаван с отличия на МВР. Носител е на званието „Почетен служител на МВР“, а на 85-годишният му рожден ден, за цялостната му служба, министър Петканов го награждава с кортик с личните му инициали.

Маршала в акция. Снимки: Димитър Таков

Зиме и лете, в дъжд и сняг, денем и нощем, Маршала винаги е бил там – на пътя, обут в неизменните му ботуши, с чанта на рамо, с бинокъл в ръка, бдейки за безопасността на пътуващите. Легендарният катаджия почина на 91-годишна възраст през 2011 година.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close