БИЗНЕСГОРЕЩА ТЕМА

От утре заводът за автомобилни части в Смолян продължава работа

Около 15% от изследваните за коронавирус са дали положителен резултат при масовия скрининг

От утре заводът за автомобилни части в град Смолян „Хроновски БГ“ възстановява своето производство на 50%, заяви оперативният директор на компанията Костадин Христов.

В събота предприятието бе затворено за дезинфекция след като 7 служители на фирмата дадоха положителни проби за коронавирус. В петък по инициатива на работодателя започна масов скриниг на работещите в завода с PCR-тест от лабораторията на Университетска болница „Пълмед“. До сега проби за изследване са взети на 377 души. Първите официални данни от лабораторията, изпратени до „Хроновски БГ“ днес, сочат, че 27 работници и служители са дали положителен резултат, каза Христов. Очакваме тази бройка да се увеличи, добави той. Според директора на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, около 15% от изследваните в завода са дали положителни проби. Тя подчерта на брифинг днес, че информацията е неофициална.

„С цел да продължи да функционира предприятието се търсят слабите места, критичните точки, където да се направи възможното с цел прекъсване на предаването на инфекцията.“ – заяви още д-р Кубатева. Няма да се затваря заводът, добави тя. Според нея скоро няма да дойде и момент, в който всички работници до един ще бъдат без коронавирус. „В ситуацията, в която се намираме, каквото и да направим, гаранция за опазване (от Covid-19 – б. а.) няма.“ – допълни директорът на РЗИ.

Работим в тясно сътрудничество с Регионалната здравна инспекция, заяви оперативният директор на „Хроновски“. Освен обявените в петък противоепидемични мерки компанията днес предприе и допълнителни за неразпространение на инфекцията. Поръчани са защитни шлемове за работниците, част от поточните линии за затворени, както и съблекалните. Служителите ще идват на работа с работно облекло и със собствен транспорт. Организираният превоз с автобуси временно се спира.

Очаква се до 3 седмици заводът да възстанови нормалния си ритъм на производство.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close