НОВИНИОБЩЕСТВО

От банки, фирми за бързи кредити и колекторски фирми се жалвали смолянчани на Мая Манолова

Подписка срещу зариването на България с боклук и единната цена на водата обмислят в "Изправи се.БГ"

Българските граждани изпадат в дългово робство, обяви на пресконференция в Смолян в сряда председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Робството е финансово – към различни институции – банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми.

„Банки, бързи кредити, колекторски фирми, частни съдебни изпълнители. Хората заради мизерните доходи са принудени да ползват финансиране включително при изключително неизгодни условия от фирми за бързи кредити, които ги заробват. Злоупотребяват изключително много и фирмите за бързи кредити, и колекторските фирми, които не уважават никакви срокове.“ – добави Манолова.

Тя и нейният екип организираха безплатна приемна за граждани, след което в препълнената зала на Планетариума се състоя среща с обществеността. Тя уточни, че през приемната й в Смолян са преминали 25 души. Манолова благодари на лицата, които са я поканили в Смолян – Мирослав Фисински, който на последните местни избори бе независим кандидат за кмет, и Лора Славчева от Девин, председател на граждански инициативен комитет в града.

„Темите, с които хората в Смолян ангажираха нашето внимание не се различават особено от темите, които вълнуват, изобщо българските граждани днес. Аз съм истински възмутена от случаите на една куриерска компания, която продължава да рекетира и да мами гражданите, които работят за нея. Като сключва освен трудови договори и граждански договори. Не си плаща сметките, включително в случая със Смолян са си позволили служители на тази компания да фалшифицират подписи, за да покажат, че дължимите суми от трудови възнаграждения са платени. Това, разбира се, не е така, доказано е през съответните експертизи. Скандалното в конкретния случай е, че тази фирма определено има чадър в институциите, защото някак си успява да спечели и обществени поръчки. Тя извършва куриерските услуги на Министерството на земеделието, на МВР, на редица други агенции, а в същото време е абсолютно неизправна по отношение на гражданите. Както се оказа и от разследването, което направих, фирмата е неизправна и по отношение на бюджета, на фиска, тъй като има неплатени публични задължения.“ – заяви Мая Манолова.

Манолова уточни, че фирмата се казва „Стар Пост“ ООД. Проверка на „Отзвук“ показа, че въпросната фирма има официално издадена индивидуална лицензия за предоставяне на територията на Република България на универсална пощенска услуга. Освен това е изпълнява проект на стойност близо 400 хиляди лева за „Постигане на устойчива заетост, чрез разкриване на нови работни места в „Стар Пост” ООД”.

Ужилените от „Стар Пост“ са стотици български граждани, които през последните няколко години са били служители на дружеството, допълни бившият омбудсман.

„Използвам случая да се обърна към инспекцията по труда да не си затваря очите, а да защити поне гражданите, които са били на трудови договори. Обръщам се също така и към българските институции, тук с екипа ми извадихме актуален списък към днешна дата какви обществени поръчки е спечелила и изпълнява тази фирма. Това са ВиК-та, Агенция „Митници“, МВР, НЗОК, Министерство на финансите. Тази фирма има сключени договори с тези държавни структури за извършване на куриерски услуги.“ – допълни председателят на „Изправи се.БГ“.

„В резултат на участието ни в заседанието на Комисията по енергетика в парламента вчера и изпратено писмено становище, депутатите в Икономическата комисия в Народното събрание са се отказали от отпускането на 220 млн. лв. държавна помощ на няколко частни компании от енергетиката, за въглеродни емисии. Тази помощ щеше да бъде платена от джоба на българина, като му се увеличи цената на тока с между 3 и 7 лева на мегаватчас.“ – соъбщи на пресконференцията Манолова.
В нея участие взеха и представители на Инициативния комитет от Девин, който се бори срещу единната цена на водата в областта.

„Обмисляме да започнем общонационална подписка, която освен срещу зариването на България с боклук, да бъде и срещу единната цена на водата“, заяви Манолова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close