Advertisement
НОВИНИ

От 1 юли въвеждат новите зони за платено паркиране на територията на Смолян

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Това каза зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев, цитиран от „Фокус“. Той припомни, че това решение е взето от Общински съвет – Смолян още през 2022 г., когато са въведени и първите зони за платено паркиране. За да може гражданите да свикнат с тях, било решено зоните за платено паркиране да се въвеждат поетапно.

Платена зона става цялата улица зад общината – „Арх. Петър Петров“; улицата, която е подходът към болницата и се ползва за паркинг зад аптека „Евридика“; уширенията, които са до сградата на Журналиста на Стария център – от южната и западната страна; паркингът до дискотека „Топ старс“ – от западната страна; паркингът пред хотел „Смолян“ – на булеварда, където има няколко паркоместа; паркингът от северната страна на Родопския драматичен театър.

По думите на зам.-кмета Марин Захариев, новите зони също са обмислени и съобразени, така че максимално да се избягват жилищни райони и затова са само в тези части на града, където има и административни сгради.

Той подчерта, че хората може да ползват и абонаменти, които са едни от най-достъпните в страната и дават право за паркиране в цялата зона на територията на Смолян. За месец абонаментът е 40 лв., за три месеца – 100 лв., за шест месеца – 170 лв. и за една година 300 лв. Платените зони са за ползване само в работни дни за времето от 8:30 до 17:00 часа.

Първите няколко дни служителите само ще предупреждават хората, че тези зони за паркиране вече са платени. След този предупредителен период се надяваме да няма неразбрали хора и зоните да се да се ползват само по предназначение, изрази надежда Захариев.
Целта не е целият град са стане платена зона. Целта е там, където има магазини, общинска администрация, други институции, пешеходна зона, да има къде да се паркира“, обясни зам.-кметът.

По думите му, големият проблем са колите, които не се движат, защото има автомобили, паркирани в централната зона, които стоят с месеци и те няма как бъдат отстранени. „Апелираме към хората, които могат да се комбинират, да не пътуват всеки сам в кола. Всяко семейство вече има по 3-4 коли, в което няма нищо лошо, но стават задръствания, има проблеми със замърсяването на въздуха. Всички вече се стремят към намаляване на автомобилите в центъра. От друга страна така винаги ще има и места за паркиране, както е например на улицата зад община Смолян.

С новите паркоместа ще има по-добра организация и по-голямо спокойствие. Туристите също ще са доволни, че ще има къде да се спре в града. Целият свят насърчава използването на градски транспорт, придвижването с велосипеди и ходенето пеша, както и комбинирането. Трябва да опитаме да намалим присъствието на колите в центъра“, каза още Захариев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!