Advertisement
НОВИНИ

Още един гроб е открит при археологическите разкопки край Неделино

Още един гроб е открит при разкопките на некропола край Неделино, предаде „Фокус“, цитирайки археолога от Регионалния исторически музей в Смолян д-р Николай Бояджиев. Спасителните разкопки и същинското проучване на средновековния некропол започнаха в понеделник и ще продължат 10 дни. Новооткрития гроб е до първоначално разкритите четири и е детски. Той обаче все още не е отворен, поясни д-р Бояджиев.

Продължава разчистването и на четирите гроба, които бяха засегнати при изкопни работи за водоем. Другата задача на археолозите е да възстановят границите на некропола и да уточнят докъде се простира.

Средствата за разкопките и за работниците са осигурени от община Неделино. В тях участват шестима работници и трима специалисти от музея в Смолян.

Некрополът бе открит през януари т. г. при изкопни работи в частен имот за изграждане на малък водоем за напояване. Тогава собствениците на имота случайно попаднаха на четири гроба.

Според археолозите погребалният обред е християнски, ориентация на скелетите запад-изток, с ръце, скръстени на корема, а единият от гробовете е детски.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!