НОВИНИОБЩЕСТВО

Осем училища в Смолянско минават на онлайн обучение от понеделник

Областният кризисен щаб реши от понеделник учениците от 5 до 12 клас на осем училища в Смолянска област да преминат на онлайн обучение. Това са СУ “Христо Ботев“ – Девин, ОУ “Васил Левски“ – Златоград, СУ „Васил Дечев“ – Чепеларе, и в Смолян – ОУ „Иван Вазов“, ЕГ „Иван Вазов“, ОУ “Юрий Гагарин“, ППМГ „Васил Левски“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Заседанието на щаба за противодействие на разпространението на COVID-19 се проведе днес. Обсъдена беше актуалната епидемична обстановка в област Смолян и нарастването на случаите на заразени жители на областта. Ако в понеделник 14-дневната заболеваемост е била 749 на 100 хиляди, то днес тя вече 1 030. Седмичният ръст е 62,2% , а само за понеделник и вторник имаме 37,5% увеличение на новите случаи. 14-дневната смъртност също нараства-от 17,7 на 22,6 на сто хиляди през последната седмица. Ново регистрирани са 486 положителни случая, а само за понеделник и вторник те са 350. Във всички общини има увеличение броя на заразените. Най-голяма е заболеваемостта в община Смолян -1788 на сто хиляди. Хоспитализирани през седмицата са 97 лица.

Болниците се справят с натиска, свободни са около 38% от ковид-леглата в областта. Няма хоспитализирани деца в областната болница, посочи д-р Емилия Апостолова-зам.-директор на МБАЛ-Смолян.

„Расте броят на заразените от сферата на образованието, както учители, така и ученици. Тук искам да отбележа също, че учениците боледуват и от грип и от чревни инфекции. Медиците отчитат, че клиниката е лека, повечето пациенти остават на домашно лечение, лошото е, че боледуват и ваксинирани и преболедували хора“, посочи д-р Кубатева. По думите й много важно е носенето на маски, спазването на дистанцията и редовното проветряване на помещенията.

Остава засилен противоепидемичният контрол в рисковите обекти на територията на област Смолян-детски заведения и училища, лечебни заведения, социални институции, търговски обекти, транспортни средства и заведения за хранене и развлечение. Преустановява се провеждането на всички масови прояви на закрито-фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни, ще става само след представен валиден „зелен“ сертификат.

Ще се обърне внимание и на работата на Общинските щабове за борба с Ковид-19, които са пряко ангажирани в дейностите за предотвратяване на заболяването, съгласно Новия национален план.
Усилията ще бъдат насочени също и към ускоряване темпа на ваксинация в област Смолян. В тази кампания освен институциите, ще бъдат привлечени медиите и бизнеса.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close