Advertisement
НОВИНИ

Осем училища от Смолянско подписаха меморандум с Висшето училище по телекомуникации и пощи

Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и осем средни училища от Смолянска област региона подписаха меморандум за сътрудничество. Днес на събитието присъстваха ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова, началникът на РУО – Смолян Никола Запрянов, експертът по електронно управление и дигитална администрация и професор във висшето училище Костадин Марков, както и представители от осемте училища от Смолян.

Целта е чрез различни дейности в процеса на обучение да има по-плавен прехода между средното и висшето образование. „Този момент, който беше днес с подписването на меморандумите, ще бъде традиция и ще окаже положителен ефект на образованието в нашата област.”, каза Никола Запрянов, началникът на РУО – Смолян.

По време на срещата бяха отчетени и високите резултати на учениците от Смолян в седми, десети и дванайсти клас.

„Неслучайно се насочваме към Смолян така целенасочено и неслучайно потърсихме помощта на инспектората, защото статистиката ни беше ясна”, каза проф. д-р Темелкова. „От друга страна виждаме тенденцията, която в последните години се налага на излизане на бизнеса от големите градове и завръщането му в по-малките. Смятам, че регионът има шанс да живне в следващите години, именно благодарение на подобни колаборации. Покрай Висшето училище по телекомуникации и пощи, се надявам към Смолян да обърне поглед и бизнесът, с който ние си партнираме много интензивно.”, добави ректорът на ВУТП.

Висшето училище по телекомуникации и пощи е на 3-то място по принос към осигурителната система спрямо рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Миналата година университетът зае първо място, а тази година – второ, по привлечени чуждестранни студенти в професионални направления комуникационна и компютърна техника.

„Най-предпочитаните специалности са свързаните с киберсигурност и с информационни технологии. След това отиват телекомуникационните технологии.”, каза пред „Отзвук.БГ“ проф. д-р Миглена Темелкова.

 

Калина Маринова

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!