Темида

Осъдиха застраховател, отказал да покрие кредита на починал

Окръжният съд в Смолян осъди животозастрахователна компания да плати кредита на починал смолянчанин. Спорният казус се разглежда на две съдебни инстанции, а последното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото е заведено от съпругата и децата на внезапно починалия мъж, които били пред угрозата да плащат задължението му, въпреки сключена приживе застраховка „Живот“. 42-годишният смолянчанин изтеглил 15 000 лева потребителски заем в края на 2014 г. В полза на банката сключва и застраховка „Живот”. Сред покритите рискове са и смърт вследствие на заболяване – обезщетението е 100% от остатъчната стойност на кредита към датата на смъртта, но не повече от 35 000 лв. Мъжът подписва удостоверение, в което декларира, че не страда от физически или психически заболявания, тежки хронични заболявания или от функционални разстройства, които пречат на свободата на движение или на нормалния му начин на живот. През април 2015 година обаче е покосен от инфаркт и умира в дома си. Близките отказват аутопсия и в съобщението за смърт, издадено от личния лекар, е записано „артериална хипертония“.

След ненадейната кончина на клиента от банката отправят искане до застрахователното дружество да бъде изплатено обезщетение в размер на остатъка от кредита. От компанията обаче отказват, като се позовават на графа „Изключения” от Общите условия на застраховката. Според тях мъжът има диагностицирани и системно лекувани заболявания, предхождащи датата на застраховане – артериална хипертония от 2012 г. и дислипидемия от април 2014 г., които били признати за първостепенни рискови фактори за исхемична болест на сърцето, която е причина за смъртта му.
По делото е назначена експертиза, която излиза със становище, че артериалната хипертония 1 степен и дислипидемията при спазване на хигиенно-диетичен режим и правилно медикаментозно лечение не пречат на нормален начин на живот. „Не са налице условията за изключване отговорността на застрахователя. Дори смъртта да е в резултат на „исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда“, той никога не е бил диагностициран, не е лекуван, нито му е провеждана каквато и да е терапия за тази болест”, пише в съдебното решение.
Магистратите осъдиха животозастрахователната компания да заплати на банката остатъка по кредита на починалия в размер на 13 951,36 лева, както и разноските по делото.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close