ОТ СТРАНАТА

Осъдиха Веселин Марешки на 4 години затвор за изнудване

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор. Това реши днес Апелативният съд във Варна, след като отмени оправдателната присъда на Марешки от миналата година и постанови той да изтърпи наказанието си при общ режим.

Партийният лидер е осъден да плати и 8000 лева глоба. Подсъдимата с него Красимира Колева също е призната за виновна и осъдена на три години и половина затвор, както и да плати глоба от 6000 лева, съобщиха от съда.

Двамата са подсъдими за това, че от 9 до 16 октомври 2014 г. са опитали да принудят бизнесмена Асен Миланов да им плаща наем от 10 000 лева за пицария „Ред Хот“ във Варна. Мъжът плащал наем на Тони Димитров, който бил бивш съпруг на Колева, а тя искала с помощта на Марешки да получава парите, тъй като не успяла да си върне собствеността на обекта по съдебен път. Според обвинението Миланов отказал да плаща на Колева и така се стигнало до конфликт между страните, като били подадени няколко жалби срещу наемателя, в резултат на които била съборена външна конструкция и бил спрян токът на заведението. Тогава Миланов потърсил съдействие от общинския съветник от Варна Костадин Костадинов, който да му помогне за разрешаване на конфликта с Марешки.

До физически сблъсък се стигнало, след като Марешки снимал с телефона си Костадинов до заведението, който решил да направи същото, но лидерът на „Воля“ се приближил и пред полицаи го ударил с юмрук в лицето.

Делото беше внесено в съда още през 2015 г., но след близо две години съдебно следствие трябваше да започне отначало. Това се случи, след като преди две години съдията по него Светлозар Георгиев беше обвинен и даден на съд за натиск над прокурор Здравка Задгорска по друг казус. След това Георгиев се отведе от всички гледани от него дела, включително и това срещу Марешки. Процесът срещу варненския съдия приключи окончателно с оправдателна присъда.

В началото на 2018 г. делото срещу Марешки започна отново, но няколко месеца по-късно изтече давността по обвинението му за нанесена лека телесна повреда.

През октомври м.г. окръжният съд във Варна оправда депутата и подсъдимата с него Колева, но прокуратурата протестира присъдата.

Според апелативните съдии има достатъчно доказателства по обвинението за изнудване, като съдът прие, че Марешки и Колева са заплашвали Миланов, за да го принудят да им плаща по 10 000 лева на месец.

В хода на делото пред втората инстанция, съдът е изяснявал и имуществените отношения между Марешки и Колева. След справка от Агенцията по вписванията и показания на свидетел е станало ясно, че заради заем от 65 000 е била учредена договорна ипотека между съпругата на Марешки и Колева.

Според прокуратурата именно задължението на Колева към Марешки е причина за неговите действия, като заплахите към Миланов били, за да бъде накаран да плаща рекет. Защитата на Марешки пък твърди, че не е извършил престъпление и не е имал мотив за това, тъй като Колева нямала задължения към него, а той ѝ помагал, без да има материален интерес.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Източник: news.lex.bg

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close