НА ФОКУСТемида

Осъдиха председател на кооперация, сключил неизгодни сделки с адвокати

 

Смолянският окръжен съд призна днес за виновен председателя на ГПК „Хаджийца” в Чепеларе Тодор Пепеланов и постанови присъда от една година условно с тригодишен изпитателен срок. Съдебният състав лиши Пепеланов и от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управление и разпореждане с чуждо имущество за срок от две години.

62-годишният председател бе обвинен, че е подписал три неизгодни договора за правна помощ през ноември 2016 г. с адвокат Мария Пепеланова, която е негова сестра, и адвокат Наньо Сталев. С тях е нанесъл щета на кооперацията в размер на 27 000 лв.

Според окръжния прокурор Недко Симов, който е наблюдаващ делото, хонорарите, платени на двамата юристи надвишават многократно минималния размер за възнаграждение, който е 300 лв. Адв. Пепеланова и адв. Сталев са подписали договорите с кооперацията за три дела – в Районния съд в Мадан, в Районния съд в Чепеларе и в Окръжния съд в Смолян. Разследването доказало, че договорите по първите две дела са подписани месеци по-късно. В същото време от 2013 година кооперацията започнала да отчита финансова загуба, която през 2016 г. е 54 000 лв.

Защитникът на Тодор Пепеланов – адв. Богдан Караманолов, пледира за оправдателна присъда. Според него хонорарът може да е както за явяване на дело, така и за проучване, консултации, справки.

Нито един от член-кооператорите, свидетели по делото, не обвини председателя на кооперацията в разхищение. Според тях сумата не е голяма, защото ако се разхвърли на всички членове, които са около 1 000 души, ще стане доста нисък хонорар.

Тодор Пепеланов не се призна за виновен. „Оборът на кооперацията е между 500 000 и 700 000 лв. годишно и тези 27 000 лв. не са голяма сума. Защитавал съм интересите на всички. Това е частна собственост, делата са спечелени от нас”, каза пред съда Пепеланов.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close