Темида

Осъдиха община заради катастрофа на заледен участък

Семейство осъди Община Девин заради катастрофа. Пътният инцидент станал на заледен и неопесъчен участък през февруари 2018 година. Съби Кафеджиев, съпругата му Мирослава и 7-годишният им син заведоха три дела срещу местната администрация. На 27 декември м.г. Окръжният съд в Смолян потвърди две от решенията, с които Община Девин бе осъдена да плати общо 3 500 лева обезщетения за нанесени имуществени и неимуществени вреди на детето и бащата. Остава висящо делото на майката Мирослава. 40-годишна жена е загубила бебето си в седмия месец, след като излетяла от заледения и неопесъчен път и паднала в реката. Девинският районен съд присъди през лятото в полза на жената 10 000 лева за претърпените болки и страдания.

Катастрофата станала на 13 февруари към 7,30 часа по път за училището на 7-годишното дете. Мирослава карала колата на съпруга си – „Рено Меган Сценик“. Малко преди автосервиза и автомивката в квартал Саята тя попаднала в капана на заледен и неопесъчен участък. Загубила управление, автомобилът излетял в реката и паднал по таван. По време на катастрофата коланът притиснал силно бременната жена в корема. Няколко дни по-късно тя постъпила в болницата в Смолян със силни болки, а лекарите установили, че в резултат на инцидента и притискането на колана, плодът е умъртвен.

По време на делото е разпитан служител на полицията, който станал свидетел на инцидента. Мъжът посочва, че улицата била изключително заледена, колите се движили бавно – с около 30 км/ч. Видял как автомобила на Мирослава изхвърчал надолу в реката. Слязъл по стълбите към реката и забелязал, че жената вече била излязла от колата. Детето й обаче било на задната седалка с предпазен колан. Автомобилът бил по таван, на челното стъкло. Той веднага се обадил на Районното управление и на място пристигнали колегите му. След около 10 минути пристигнал и зам.-кметът на общината Владимир Солаков. И чак тогава минали автомобили на пътно-поддържащата фирма да опесъчат. По думите на свидетеля участъкът не само бил заледен, но на самия завой имало изтичаща вода от шахта, която образувала допълнителен дебел слой лед. И пътните полицаи, пристигнали на произшествието посочват, че пътят бил силно заледен – „като стъкло, без да е опесъчен“.

Решенията на Окръжния съд са окончателни и не подлежат на обжалване.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close