Темида

Осъдиха на 22 години затвор двойния убиец от язовир „Въча“

Десет години след кървавата вендета на понтон на язовир „Въча“ двойният убиец влиза окончателно в затвора. Присъдата на Виктор Траянов е 22 години зад решетките. На 7 февруари т.г. тя бе потвърдена от Върховния касационен съд. Убиецът ще трябва да плати кръвнина от по 150 000 лева на близките на разстреляните Мартин Кючуков и Борис Сбирков.

На 16-ти ноември 2009 година четирима мъже тръгват от София към язовир „Въча“. Домакин е Валентин Пеев. На плаваща база  „Персенк“ пристигат  по обяд Траянов и неговите съученици Мартин и Петър. Посреща ги икономът Борис Сбирков.

През цялото време компанията е в приповдигнато настроение. Нищо не предвещавало, че само няколко часа по-късно двама от тях ще паднат убити. Дълго време Виктор Траянов обяснява на мъжете как жените се променяли след като родят, че момчетата обикновено се привързвали към майките си, но неусетно заприличвали на бащите си. Разговори и игри на мини футбол „джага“ запълват времето на почиващите, а през това време двама от тях – Сбирков и Кючуков, са изпратени да напазаруват провизии в „Метро“. Преди да тръгнат за Пловдив, Траянов им заръчва да купят семки, но от точно определена марка. Мартин и Борис се връщат, като сред покупките са и живи рибки за стръв. Когато ги вижда, Траянов приготвя набързо две въдици и заедно с Пеев и Божилов тръгват на риболов.

Привечер петимата си говорят за живота, чоплят семки и пият алкохол. Траянов обаче на няколко пъти преминава от уиски на бира и обратно.

Останалите живи свидетели си спомнят, че той бил в много добро настроение – припявал на песните, бил усмихнат и забавен. Не им се сторило притеснително и признанието на Траянов, че има лошо пиянство.

„Абе, Мартине, дай пистолет“, подметнал по някое време Траянов към Кючуков. Но приятелят му отговорил, че няма. Самбистът обаче се усъмнил, тихомълком влезнал в стаята на съученика си, скрил под якето си оставения в нощното шкафче пистолет „Глог“ и се върнал на масата при останалите. Няколко минути по-късно се чули гърмежи. „Чухме два изстрела“, си спомнят по-късно оцелелите. В действителност изстрелите са били четири – по два към убитите. И петимата били на масата, отрупана с ядене, но двама от тях клюмнали глави, а под столовете им се образували локви от кръв. Мартин Кючуков и икономът на понтона Борис Сбирков са застреляни от упор.

Виктор Траянов е стрелял без да стане от стола, без скандал, без разправии или някакви стари търкания, установяват по-късно разследващите. След като видели кръв по главите на двамата убити, Валентин Пеев и Петър Божилов скочили от местата си. Попитали го какво става, но забелязали странния поглед на Виктор и двамата уплашени тръгнали да търсят спасение. Те побягнали към лодките на кея. С една от тях се отправили към язовирната стена. По път Пеев се обадил от мобилния си телефон на своя приятел полицай Павел Костадинов – шеф на специализираното охранително подразделение (СОП) в Областната дирекция на МВР в Пловдив. Тогава се задействат две полицейски дирекции – Смолян и Пловдив, и тръгват да дирят убиеца.

През това време Траянов обикалял из базата да търси останалите живи свидетели. Няколко пъти минавал покрай двата трупа, стъпвайки по пода в кръвта им и оставял кървави дири навсякъде. След като не ги открил, въоръжен с пистолета, събрал  багажа си, взел резервния пълен с патрони и се качил на лодката. С нож срязал гумите на леката кола и се качил в джипа „Тойота Ланд Круизър“, който по-късно се оказал собственост на полицая Костадинов. По път при опит да заобиколи паркирана кола, заради стръмния скат, се ударил в нея и почти обърнал джипа. По същото време собственикът на колата се появил и се опитал да помогне. „Нещо стана, не знам какво стана“, промълвил Траянов към нищо неподозиращия мъж и след като излязъл от колата, продължил пеш по гористите планински склонове. Така убиецът стигнал до пътя Девин – Кричим. Но видял светлините и чул пристигащите автомобили на „Бърза помощ“. Легнал по очи на тревата на ската на около два метра под пътя, закрил главата си с якето, пистолета с патрон в цевта оставил на земята до дясната си ръка. В това положение бил задържан от пристигналите полицаи.

В издирването на Траянов включили около 50 полицаи от Смолян и Пловдив заедно със следови кучета. Три часа след разстрела той бе заловен. По делото са изготвени дактилоскопски, химически, трасологични, балистични експертизи и много други експертизи. Траянов бе изпратен за един месец и в психиатрична клиника в столицата, за да се прецени дали може да носи наказателна отговорност. Според медиците той е здрав и вменяем.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close