Темида

Осъдиха младеж, блъснал пешеходка до спирката на Лидл

Чия е обаче основната вина за катастрофата, отнела живота на 76-годишна жена?

Шест месеца пробация, включваща задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител, е наказанието на 19-годишния Георги А. от Смолян. Той бе изправен днес пред Окръжния съд за причиняване на смърт по непредпазливост. Съдия Елен Маламов призна момчето за виновно за това, че не е намалил скоростта и не е спрял при възникнала опасност за движението – пресичаща пътното платно 76-годишната Димитрина Вулджева. Георги бе оправдан в частта, че не е контролирал непрекъснато управляваната от него кола и не е изпълнил задължението си да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците.

Младежът се призна за виновен и делото бе гледано по съкратената процедура. В качеството на частни обвинители бяха конституирани синът и дъщерята на починалата пешеходка.

Катастрофата стана на 6 декември 2018 г. към 7,40 часа. Същата сутрин 76-годишната жена, която е трудно подвижна и страда от коксартроза, отивала към болницата, за да й изпишат лекарства. Слязла от автобуса на спирката. Надлезът бил затворен, заради ремонт, и жената тръгнала да пресича бул. „България“ в посока здравното заведение. Била е по средата на пътното платно, когато е ударена от колата „Пежо 307“. С главата си счупила предното обзорно стъкло и паднала на земята.

Лекият автомобил се е движел с позволената за града скорост – около 50 км/час, е становището на вещото лице по автотехническата експертиза.

Затвореният надлез към болницата до спирката край магазин „Лидл“ на 6 декември в деня на инцидента с блъснатата 76-годишна смолянчанка

„Мислила е, че надлеза е отворен вече, защото ходи за рецепта на всеки три месеца. Притеснила се е как ще мине, автобусът тръгнал, две коли са минали. През това време две жени пресекли, а тя изчакала колите да са далеч и тръгнала. Сигурен съм, че няма как да се е метнала пред колата, била е далече“, разказа след инцидента синът Георги Вулджев.

След приемането в болница се разбра, че пострадалата е с фрактура на таза и комоцио. Пет дни по-късно тя бе изписана от болница. Но на 19 декември състоянието й се влоши и тя почина. Причината е масивна тромботична емболия на белодробната артерия и разклоненията и в белите дробове. Съдебните медици излязоха със становище, че смъртта е в пряка причинно-следствена връзка с пътнотранспортното произшествие.

Три дни след инцидента загражденията на надлеза до „Лидл“ бяха премахнати, но ремонтът продължи.

Разследване на „Отзвук“ установи тогава, че основният виновник за фаталния инцидент с 76-годишната жена, е Община Смолян. По това време надлезът до автобусната спирка е затворен за ремонт, продължаващ близо 8 месеца. Хората, използващи градския транспорт, масово пресичат в района на „Лидл“ и никой не използва най-близката пешеходна пътека – до кръговото между „Гранична полиция” и хотел „Дикас”, която се оказва достатъчно далеч, особено за възрастни и трудно подвижни хора. Докато трае ремонтът не бе предвидено на надлеза над бул. „България“ – от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ до „Лидл”, да се въведе временна организация за движението – да могат хората да пресичат спокойно и безопасно. А три дни след инцидента загражденията на надлеза до „Лидл“ бяха премахнати без обяснение, въпреки че ремонтните дейности продължиха.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close